Први председник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник преминуо је јутрос у Бањалуци у 75. години. Телеграме саучешћа упутили Милорад Додик и Жељка Цвијановић.

Крајишник је примљен на Универзитетски клинички центар Републике Српске након инфекције коронавирусом. Након вишедневне борбе, изгубио је битку са ковидом 19.

Крајишник је био први председник Народне скупштине Републике Српске и први српски члан Председништва дејтонске БиХ.

Крајишник је рођен 20. јануара 1945. године у Сарајеву.

Завршио је студије и магистрирао на Економском факултету у Сарајеву. У политику се укључио у вишестраначком систему, а био је један од оснивача Српске демократске странке.

На изборима 1990. изабран је за посланика, а затим и за председника Народне скупштине БиХ. Ту функцију је обављао од 21. децембра 1990. до 7. априла 1992. године.

Крајишник је 25. октобра 1991. изабран за председника Скупштине српског народа БиХ (касније Народне скупштине Републике Српске). Ту функцију је обављао све до маја 1996. године.

На изборима 1996. године изабран је за првог српског члана Председништва дејтонске БиХ, а те године изабран је и за члана Сената Републике Српске.

Тридесетог априла 2000. године припадници СФОР-а ухапсили су га у породичној кући на Палама и спровели у Хашки трибунал. Крајишник је 17. марта 2009. осуђен на 20 година затвора за злочине почињене током рата у БиХ. Након одслужене две трећине казне, пуштен је на слободу 2013. године.

Био је председник Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“.

Време и место сахране првог председника Скупштине Српске биће накнадно саопштени.

Оставите Коментар