Владика Атанасије Јевтић, умировљени епископ захумско-херцеговачки, преминуо је у 84. години због последица корона вируса.

Та информација је потврђена из требињске болнице у којој је преминуо.

Звона са требињског Саборног храма обавестила су грађане да је владика преминуо нешто пре 19.00 часова.

Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски, Атанасије, упокојио се у Господу, саопштила је данас званично Епархија-захумскохерцеговачка.

„Његово преосвештенство преминуо је у вечерњим часовима, у четвртак, 4. марта 2021. године, у Јавној здравственој установи Болница Требиње. Обавештење о сахрани новопредстављеног владике биће објављено накнадно. Владиκο, бесмртног имена, вјечна ти успомена!“, наводи се у саопштењу Епархије.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Атанасије Јевтић је био умировљени је епископ захумско-херцеговачки и приморски, као и један од значајнијих православних теолога данашњице и професор емеритус на Универзитету у Београду.

Преминуо је након што се заразио корона вирусом, а у болници су лекари покушали да га спасу пошто је имао упалу оба плућна крила и прикључен на кисеоник.

Рођен је 8. јануара 1938. године у селу Брдарица код Шапца. Завршио је богословију у Београду (у генерацији са епископима Амфилохијем и Лаврентијем). Уписао је Богословски факултет 1958, а замонашен је 3. децембра 1960. године. Дипломирао је на Богословском факултету јуна месеца 1963, а следеће 1964. године одлази на Теолошку академију на Халки (Турска), а потом на Теолошки факултет у Атину. Ту је одбранио докторску тезу из догматике на тему „Еклсиологија апостола Павла по Светом Јовану Златоустом“.

Оставите Коментар