После неколико дана насилних немира против власти који су захватили Иран, на десетине хиљада људи се окупило на улицама већих градова у земљи на масовним митинзима подршке влади и Врховном лидеру, Ајатолаху Хамнеиу.

Велики провладини скупови почели су у среду у различитим градовима, укључујући Ахваз, Керманшах, Бушер, Абадан, Горган и Квом, извештавају локални медији.

Слогани „Вођо, спремни смо!“ и „Нудимо крв у нашим венама нашем лидеру“ чули су се током митинга подршке, а које снимке су објавили државни медији. На снимцима се виде десетине хиљада људи како машу иранским заставама и држе пароле на којима је између осталог писало „Смрт провокаторима“.

Демонстранти су затим узвикивали антиамеричке и антиизраелске пароле који су „поздравили протесте и немире и изразили подршку нередима“.

Провладини скупови су уследили након што је иранско министарство унутрашњих послова саопштило да се ситуација у већини делова земље вратила у нормалу и да се процењује да ће се немири ускоро завршити.

Ирански врховни лидер, Ајатолах Али Хамнеи, изјавио је у уторак да су насилни протести који су захватили земљу изазвали „непријатељи Ирана користећи новац, оружје, политику и безбедносни апарат“.

Хамнеијеве речи поновили су и други високи ирански званичници, укључујући и председника Хасана Роханија који је у понедељак саопштио да учешће у изазивању протеста има и Саудијска Арабија.

„Они [Саудијци] су отворено рекли да ће створити проблеме у Техерану“, рекао је Рохани.

Он је такође обећао да ће његова влада убрзати напоре за побољшање економске ситуације у земљи, смањење незапослености, загађења ваздуха и инфлације, објавила новинска агенција ФАРС. Раније је Рохани признао да људи имају право да протестују због пораста цена хране и економских потешкоћа, али не на начин који угрожава јавну безбедност.

Усред насилних антивладиних протеста који су се проширили широм земље, неки светски лидери охрабривали су насилне немире. У својој првој серији твитова у 2018. години, амерички председник Доналд Трамп саопштио је да Иранци који имају „мало хране, велику инфлацију и којима се крше људска права“, делују „против бруталног и корумпираног иранског режима“.

Као одговор на то, портпарол иранског министарства спољних послова Бахрам Гасеми позвао је Трампа да престане са „траћењем свог времена на објављивање бескорисних и увредљивих твитова о другим народима“ и позвао америчког председника да се бори против насиља, сиромаштва, глади и хиљадама убистава у својој земљи.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху такође је пружио подршку насилним немирима против Ирана, говорећи у видео поруци: „Када овај режим напокон падне, једног дана, Иранци и Израелци ће поново бити сјајни пријатељи“.

У видео снимку, Нетанијаху је похвалио демонстранте који су се почели окупљати у четвртак, рекавши да „траже слободу и правду“. Потом је одбацио оптужбе да је и Израел укључен у иранске протесте.

Извор: vostok.rsrt.com