На крају првог дана рата у Украјини и даље није јасно шта је руски циљ. Јутрос је деловало да ће руска војска заузети само области на истоку Украјине са већинским руским становништвом, а да су ракетни напади на војску под контролом Кијева, само превентивне мере.

Међитим, након заузимања аеродрома надомак Кијева и информације о искрцању руских специјалаца код Одесе, а потом и напредовању тенкова ка Харкову, на истоку Украјине и Херсона на југу, стигла је вест и о сукобима код Чернобила, тик уз границу с Белорусијом. То значи да је Русија Украјину напала са три стране – југа, истока и севера.

НАТО сматра да Русија на границама Украјине има на располагању 190 хиљада војника, док целокупна војска којом командује Кијев има 125 хиљада припадника. Пре ракетних напада на аеродроме и положаје противваздушне одбране широм Украјине, њено ратно ваздухопловство је имало 105 борбених авиона, у односу на руских 300 ловаца и „јуришника“.

Управо због ваздушне превласти, Русија може несметано да изводи хеликоптерске и падобранске десанте широм Украјине, као што је то случај са заузећем аеродрома на ободу Кијева.

Уз све то и чињеницу да готово сви украјински војни објекти потичу из времена СССР-а и да су због тога веома добро познати Москви, јасно је да Украјина практично нема шансу да се супротстави руском нападу. Џепови отпора могу да се држе неколико дана, док потрају резерве муниције, хране и горива. Западни војни аналитичари су упозоравали да Кијев може да издржи 48 часова.

Оставите Коментар