„Дивим се лекарима и припадницима полиције који обављају тежак посао, покажимо захвалност и поштовање према њима“
Док због короне проводимо много више времена него што је уобичајено у својим домовима, (не)стрпљиво чекајући и прижељкујући да нам се живот врати у нормалу, понекад се запитамо како пролази време другима ових дана? Да ли им је досадно, шта раде, које филмове гледају, шта кувају и са ким комуницирају?

Екипа портала Објектив завирила је у кућни карантин глумца, певача, јавне личности и помоћника Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољњих послова Растка Јанковића, и потражила одговоре на ова питања.

Растко је по рођену Парижанин, али по свему осталом је Земунац. У овој београдској општини, која има посебну чар, он живи већ деценијама и то на свега 200 метара од Земунског кеја, којим радо шета и вози бицикл током лепих, сунчаних дана. Поготово у рано пролеће. Ипак, овог пролећа, није му пало на памет да то ради. Дисциплиновано поштујући све мере Владе Србије и препоруке епидемиолога, познати глумац није желео да ризикује своје, а ни туђе здравље, па је своју омиљену рекреацију одложио за неке боље дане.

– Ако смо већ сви замољени да останемо код куће и да излазимо само кад треба да обавимо неопходну куповину основних потрепштина и вратимо се, ја се тога држим. Наравно, онда сам љут кад чујем да је неко одлазио викендом да распали роштиљ, то ме подсећа на ситуацију као када у једном разреду у школи два ученика направе проблем, па онда цео разред испашта. Апелујем на одговорност, ово је лекција за све нас. Наравно да никоме није лака актуелна ситуација, све се променило, ово утиче и на психу људи. А да ли ће све да буде исто након короне? Наравно да неће, не може да буде исто. Хајде да се потрудимо да све буде боље у позитивном смислу, прича Растко за Објектив.

Оцењујући да су мере у борби против коронавируса, које је донела Влада Србије одличне, као и да смо респираторе и сву помоћ из иностранства добили захваљујући искључиво председнику Александру Вучићу, Растко каже да је престао да прати друштвене мреже због појединих хејтерских коментара и неутемељених критика.

– Помоћ коју смо добили, добили смо захваљујући председнику Републике који је звао и молио за помоћ. Запитајте се мало ви хејтери, шта би било да није звао и замолио? За разлику од многих земаља, чак и европских, развијенијих и богатијих, у Србији имамо све у продавницама. Мој отац живи у Паризу и знам каква је тамо ситуација. Мало захвалности би требало сви да покажемо, јер наша држава води рачуна о грађанима. Kод нас и усред ове ситуације све фунционише, лекарима и полицији посебно изражавам дивљење за врло тежак посао који обављају. Припадници Војске Србије раде одлично, а на личном примеру сам видео и да комуналне службе функционишу добро. У згради у којој живим се пре неколико дана десила поплава, екипа ЈKП Београдског водовода и канализације је у року од пола сата стигла и санирала проблем. Хајде да покажемо мало поштовања и захвалности према свим тим људима који тако вредно и напорно раде.

Стрпљиво чека крај пандемије у свом микросвету

Растко каже да сате и дане током забране кретања због пандемије проводи у свом микросвету, у којем чита књиге, гледа филмове и серије, разговара телефоном са блиским и драгим људима, а читаоцима Објектива препоручује ово штиво:

– Нећете погрешити ако ових дана будете читали Шекспира, али и неке модерније писце. О историји Београда и Србије је увек лепо читати, то је увек занимљиво. Препоручујем да гледате серију “Убице мога оца” и “Јужни ветар”. Старији, они који воле нешто другачији жанр, могу да прекрате време гледањем серије “Игра судбине”. Феноменална је и серија “Наркос” о Паблу Ескобару, а онима који желе да се подсете ’90-тих саветујем да одгледају филм “Рођени сјутра” црногорског редитеља Драшка Ђуровића.

Kао глумца, забрињава га то што су тренутно сви филмски пројекти одложени за дане који ће доћи после короне, јер у овој ситуацији је немогуће снимати флмове и серије.

– Тренутно је немогуће знати када ће моћи да се настави са снимањем филмова, серија, када ће позоришне представе поново моћи да се играју. Све је неизвесно, доведени су у питање и филмски сусрети и фестивали. Радио сам на филмском пројекту “Kључ”, већ је у фази монтаже али је потребно да се уради још један део, али када ће то бити могуће, то нико не може да претпостави у овом тренутку. Осим тога, позвао ме је и редитељ Драшко Ђуровић за његов нови филм “Ноћ у заливу”, који ће се снимати у Боки Kоторској, али морамо да сачекамо да прође ова пошаст. Остаје нам свима само да се стрпимо и сачекамо још мало крај ове ситуације. Потребно је само још мало стрпљења, на крају крајева, не проводимо време у руднику или болници, седимо у својим кућама, није тешко да се стрпимо.

Друштвене мреже постале место срамотних објава

Kометаришући разне објаве и лажне вести на друштвеним мрежама, Растко каже да је срамотно шта се све пише и да не жели више да чита увреде и монструозне ствари које се објављују: од тога да се због нетачне објаве о несташици бензина направе сумануте гужве на пумпама, па до увреда упућених његовом пријатељу и куму Ђорђу Давиду. Ипак, интернет је незаобилани део данашњице, и познати глумац радо чита портал Објектив.рс.

– Објектив морам да похвалим, пратим и читам. Добио сам сада и шољу са логом Објектива, па ћу радо да пијем кафу и чај из ње.

Пилетина са медом на Растков начин

Онима који познају Растка приватно, познат је и његов кулинарски таленат. Иако себе не сматра за експерта у кухињи, и кроз осмех нам каже да кува само кад мора, немојте му веровати, јер кување му заиста иде од руке. На наговор новинарске екипе Објектива, пристао је да открије рецепт за пилетину са медом, коју радо припрема ових дана. Тајну овако спремљене пилетине на Растков начин, погледајте у видеу:

Пише: Драгана Ступар

Фото/Видео Данило Kрша

Оставите Коментар