Након што је председник Црне Горе Мило Ђукановић одбио да потпише измене Закона о слободи вероисповести који је усвојила скупштинска већина, поставило се питање могућег расплета политичке кризе у тој земљи.

Како објашњава историчар Александар Раковић, један од могућих сценарија расплета је и опозив Мила Ђукановића, али је предуслов за то да скупштинска већина настави да инсистира на сопственим одлукама.

  • Да би Закон ступио на снагу, мора да га потпише Ђукановић. Како он то није урадио, према Уставу Црне Горе, скупштина треба да други пут гласа и пошаље Закон Ђукановићу на потпис. Он тада има обавезу. Међутим, велика је вероватноћа да он то опет неће учинити, јер не жели да даје ни легалитет ни легимитет одлуци Скупштине Црне Горе – каже Раковић и објашњава каква је даља процедура:
  • Када Ђукановић не потпише ни други пут, онда се отвара могућност „македонског сценарија“. Када више нема решења, када је неко узурпирао власт, то значи да председник скупштине Црне Горе, по узору на Северну Македонију, треба да потпише тај Закон. И када Бечић потпише и он се објави у служебеном листу, то значи да би требао да почне опозив Мила Ђукановића. Јер је прекршио Устав и он више не може бити председник Црне Горе – објаснио је Раковић.

Оставите Коментар