Меморандум о разумевању којим се наводно дефинише морска граница између Турске и Либије изазива „озбиљну забринутост“, каже шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел.
Изјава долази уочи састанка министара спољних послова ЕУ у Бриселу.

„Јасно је да је тај документ створио озбиљну забринутост. Изражавамо солидарност и пружамо подршку Грчкој и Kипру“, рекао је Борел и додао да је меморандум проблематичан за те две земље и да може да представља проблем за грчка острва, преноси грчки портал Kатимерини.

Према његовим речима, власти ЕУ га испитују.

„Очекујемо да ћемо заузети став након анализе садржаја меморандума о разумевању, који је до пре неколико дана био, не тајна, али је био непознат“, рекао је Борел.

Меморандум, који је одобрио турски парламент прошле недеље, појачао је тензије између Турске и Грчке, Kипра и Египта, због трвења поводом права на бушење нафте и гаса у источном Медитерану.

Грчка је прошле недеље протерала либијског амбасадора у Атини јер није открио садржај договора.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да је одлука Грчке да протера амбасадора Либије због споразума који су потписале Триполи и Анкара о поморским границама, међународони скандал и да ће Атина „платити цену тог међународних потеза“.

Он је за државну турску телевизију ТРТ Хабер рекао да према споразуму, Турска и Либија могу заједно да изводе операције у источном Медитерану, преноси грчки портал Kатимерини.

Ердоган је додао и да ће Турска набавити још један брод за бушење као би наставила активности у Медитерану, али и на Црном мору и међународним водама.

Leave a Reply