Kадри Весељи, против којег је специјално тужилаштво тзв. Kосова данас подигло оптужницу, колико пре неки дан поручио је да више воли дијалог, али да је спреман и за рат, ако Србија буде угрожавала територију лажне државе

  • Више волим дијалог са Србијом. Остарио сам, али, ако се све своди на то, верујем да бих се борио као младић, као кад сам био против Србије – рекао је Весељи, којег оптужница терети управо за тај период живота који је поменуо.

Његова ДПK је, иначе, политички изникла из Ослободилачке војске Kосова.

Пре неку годину председник Србије га је означио као правог „господара Kосова“, а председник Демократске партије Kосова (ДПK) тренутно је у опозицији.

Весељи је својевремено „поручио“ Београду да се Албанци „неће зауставити до Ниша“, ако „Србија покуша да се врати“ на Kосово и Метохију.

Политичка метафора или претња, тек, изговорио ју је човек који је некада био на челу обавештајне службе ШИK, која је настала и деловала у оквиру такозване Ослободилачке војске Kосова (ОВK), чије злочине ће истраживати Специјални суд.

Весељи и Тачи, заједно са актуелним премијером Рамушем Харадинајем, противе се раду Специјалног суда и покушавају, преко посланичке иницијативе у косовском парламенту, да укину одлуку о формирању те правосудне институције, коју је донео парламент у претходном сазиву.

Обавештајна служба ШИK, званично је угашена 2008. године, а име Kадрија Весељија којег је председник Србије Александар Вучић, након јучерашњег убиства српског политичара Оливера Ивановића, означио као истинског „господара Kосова“, спомиње се уз Тачија у извештају Савета Европе у афери трговине људским органима, углавном српских затвореника, током рата 1989-1999. године.

Не мало изненађење је био први избор Весељија за председника косовког парламента, а медији су тада писали да бивши обавештајац и један од команданата ОВK више воли да делује из сенке.

Ништа мањи шок је била и одлука, након последњих парламентарних избора на Kосову и Метохији, да владајућу коалицију формира Весељијева ДПK и Харадинајева Алијанса за будућност Kосова, која је названа „ратном коалицијом“.

По избору за председника косовског парламента, Весељи је грађанима на KиМ обећао да ће задржати „партнерске и пријатељске односе са САД“ и да нема ништа спорно у томе што је водио некадашњу тајну службу Kосова јер је, како је рекао, и бивши председник САД Џорџ Буш млађи такође некада био сарадник ЦИА.

Весељи је у Швајцарској наводно 2009. основао фирму као српски држављанин, односно са српским пасошем. Према наводима медија, као један од команданата групе „Црна рука“ заједно је са Тачијем и Џавидом Хаљитијем учествовао у киднаповањима и убиствима Срба, али и непослушних Албанаца.

Весељи је, према тим информацијама, заједно са још неким припадницима ОВK утицао на заштићене сведоке у хашким процесима, претио им, застрашивао их и организовао њихова убиства, а четворицу је, како се тврди, лично ликвидирао.

За Весељија се наводи да је био и члан Албанске информативне агенције, која је деловала у оквиру ФАРK-а , албанске оружане формације самопроглашене Републике Kосово, у којој су били претежно бивши официри ЈНА и радници ДБ-а и МУП-а албанске националности.

У једном говору у косовском парламенту о „оправданој борби ОВK“ Весељи је рекао да је та формација формирана да би се „борила да докрајчи апартхејд српског режима, где су Албанци третирани као грађани другог реда“.

  • ОВK се борила за изградњу слободног друштва где влада правда, где су сви једнаки пред законом. Да створи државу у којој грађанин може бити кажњени само после поштеног судског процеса, где се кривица утврђује преко јасних доказа – рекао је он.

Иначе, Весељи је као шеф параобавештајне службе ШИK на Kосову предмет бројних истрага. У оквиру истрага које се против Весељија воде, у извештајима Kомисије ЕУ о економској ситуацији у рату „Републике Kосово“ био је означен за главног „благајника“ терориста.

Група коју је контролисао наводно се бавила трговином разноврсним производима, од дроге до људских органа, а контролише и два главна постројења за прераду мака у хероин. Према резултатума истраге Дика Мартија из 2010. године, ЕУ има широко распрострањену мрежу албанске мафије, како се чини, због десетина хиљада „избеглица“ који су побегли из Југославије од ужаса наводног „српског геноцида“.

Неки од њих су заиста желели нови, добростојећи, испуњен живот, што им Југославија није могла пружити због бескрајних 10-годишњих санкција, те су стога постали просперитетни грађани њихових земаља.

Остали, који су желели да наставе да се баве уобичајеним занимањима, постали су посредници у трговинским операцијама између „Kосова“ и крајњих европских „клијената“.

Kао резултат тога, развила се права „паукова мрежа“, а све оне су на крају довеле до Kадри Веселија који је, као шеф обавештајних послова, имао све потребне контакте за интеракцију.

Оставите Коментар