Црногорски Закон о слободи вероисповести, који је усвојен 27. децембра, предвиђа да држава постаје власник свих верских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од верских заједница стварни власник.
Kолика паника је ухватила милогорски режим због све масовнијих литија за одбрану светиња сведочи и скандалозно обавештење директора Гимназије Милоје Добрашиновић у Бијелом Пољу које се дели на друштвеним мрежама, а убрзо је стигао и одговор родитеља.

У обавештењу, истакнутом у школи, пише:

  • Обавештавам чланове колектива наше школе који врше политичко деловање на ученике и исте злоупотребљавају за верска и политичка окупљања, против њх ће се покренути дисциплински поступак. Сваком ученику који посећује исте скупове, напуштајући наставу, биће уписани неоправдани изостанци, а професорима неодржани часови неће бити плаћени. Одељењском старешини који не поступи у складу са овим оабавештањем биће одузето одељенско старешинство.

Шокирани чињеницом, да школа претећим ставом директно утиче на основно људско и грађанско право, а то је слобода вероисповести, родитељи су „поставили директора на своје место“:

  • Добили смо обавештење од наше деце да сте на огласној табли поставили једно непримерено упозорење. Садржај вашег упозорења не одговара гимназијском образовању, а по тону подсећа на албански школски систем у време Енвера Хоџе.

-1. Не слажемо се са политичком манипулацијом деце, без обзира да ли у томе учествују поједини професори или управа школе. Овим упозорењем сте се ставили у улогу озбиљне политичке манипулације са претњом санкционисања.

-2. Подсећамо да школа постоји због ђака, а не због управе, па вас молимо да своју енергију усмерите у побољшању услова у њој и образовног система и да у будуће не вређате верска осећања деце.

-3. Сву одговорност за појединачан изостанак деце са наставе преузимамо ми, њихови родитељи, а часове ћете оправдавати онако како вам кажемо. То је наша родитељска дужност и право.

-4. Школа није идеолошка, а рукопис обавештења подсећа на политички рукопис чији извор због пристојности нећемо навести. Школа је чак и оних за које мислите да су мање вредни, а заправо је једино њихова – ђачка!

Црногорски Закон о слободи вероисповести, који је усвојен 27. децембра, предвиђа да држава постаје власник свих верских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од верских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор верника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

Оставите Коментар