Сједињене Америчке Државе и НАТО пребацују своје снаге ка границама европског дела Русије, главни борбени потенцијал им је на Балтику и у црноморском региону, упозорио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу
„Сада америчке снаге пребацују из континенталних делова северне Америке преко Атлантика у Европу. У Европи се снаге премештају ка руским границама. Главне снаге концентришу се црноморском региону и балтичком региону“, рекао је Шојгу на састанку у Североморску.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Према његовим речима поред граница Русије биће укупно размештено 40.000 војника и 15.000 јединица наоружања и технике, укључујући стратешку авијацију.

Русија одговара на претеће активности НАТО-а
Министар је истакао да Русија предузима мере као одговор на претеће војне активности НАТО-а, вежбе јединица комбинованих снага и ваздушно-десантних снага показале су пуну спремност трупа.

„Реагујући на претеће војне активности Алијансе, предузели смо одговарајуће мере. У оквиру контролних мера и вежби током зимског периода обуке извршена је изненадна провера борбене готовости трупа Западног и Јужног војног округа“, рекао је Шојгу.

Министар је додао да је Северна флота способна да се ефикасно супротстави постојећим изазовима и претњама Русије на Арктику.

„За јачање одбрамбене способности Руске Федерације и заштиту њених националних интереса на Арктику, Министарство одбране систематски ради на повећању борбене способности Северне флоте. Флота се опрема савременом војном техником прилагођеном за употребу у суровим климатским условима. Активно се изводи борбена обука и спроводе разне истраживачке активности“, прецизирао је Шојгу.

Он је подсетио да је прошле недеље завршена сложена арктичка експедиција „Умка 2021“.

„Тешко је проценити значај. Први пут у историји совјетске подморничке флоте, руске флоте, истовремено су испод леда изашле три нуклеарне подморнице“, истакао је Шојгу.

Према његовим речима, „значајна пажња се поклања побољшању арктичке инфраструктуре“.

За три недеље пребачене две армије и три јединице
Оружане снаге Русије су за три недеље успешно пребациле две армије и три јединице ваздушно-десантних снага на западне границе, додао је Шојгу.

Министар је нагласио да су „трупе показале пуну готовост и способност да извршавају задатке како би осигурале војну безбедност земље“.

„У овом тренутку су ове јединице и формације ангажоване на војним вежбама. Све активности провере планиране су да се заврше у наредне две недеље“, додао је министар.

Оставите Коментар