Без благослова Покушај да се мања донација вернице из иностранства прогласи као њихов дар представља пример злоупотребе

Епархија рашко-призренска, с владиком Теодосијем на челу, упозорила је јавност и вернике на сумњиве активности и финансијске злоупотребе које чини организација „28. јун“. Црква се оградила од навода да с том организацијом сарађује и позвала надлежне органе да испитају њен рад!

Организација „28. јун“ се у јавности представља као најактивнија хуманитарна организација за помоћ Србима на Kосову и Метохији и активни борац за права Срба.

  • Постоје индикације о могућим злоупотребама које ова организација врши покривајући нетранспарентно прикупљање средстава за Србе медијском кампањом преко друштвених мрежа. Апелујемо на вернике да буду опрезни због могућих злоупотреба финансијске природе. Све вести о сарадњи са црквом на KиМ су измишљене – наводи се у саопштењу Епархије рашко-призренске и додаје:
  • Поменута организација се хвали и посетама и „донацијама“ манастирима Светих архангела код Призрена и Девиној води код Звечана. Ниједан манастир није ништа тражио ни добио од ове организације и покушај да се једна мања донација вернице из иностранства манастиру Девина вода прогласи као дар „28. јуна“ у јавности, и тим поводом покрене шира акција скупљања новца за овај манастир, представља груб пример злоупотребе, што може представљати и индицију да је овај покрет прикупљао средства за која нема покрића где се користе, а све под видом тобожње помоћи манастирима – истиче се у саопштењу.

Епархија истиче да су јој активности „28. јуна“ о петицији за заштиту Срба и баштине на KиМ непознате, као и да нису рађене с благословом епископа.

Организација „28. јун“ Наводи Епархије су неистинити

Хуманитарна организација „28. јун“ поменуте наводе оцењују као неистините и узнемирујуће, они у саопштењу истичу да нису позвали на прикупљање средстава за манастир Девине воде, већ да су донацију од 2.000 канадских долара реализовали из сопствених средстава.

  • Што се тиче манастира Светих архангела, ни у једној објави није наведено да је манастиру било шта донирано. Нејасно је како је акт покретања петиције за очување српског културног наслеђа на KиМ протумачен као негативан. Организација „28. јун“ стекла је консултативни статус при Уједињеним нацијама пре 18 месеци, важно је истаћи да је финансијско пословање организације детаљно проверено од стране канадске рачуноводствене фирме која континуирано о финансијама води рачуна – навели су они у саопштењу, уз које су приложили рачуне и додали да су ово покушаји да се укаља њихова репутација.

Оставите Коментар