Никада у историји НАТО-а једна чланица овог савеза није позвала Алијансу да је одбрани од сопствених грађана — све док то није урадила Црна Гора и власт Мила Ђукановића, али не званично, него кроз речи министра одбране. Циници би рекли да неко у Црној Гори прижељкује да НАТО бомбардује грађане са иконама. Јер, како би другачије помогли.

Министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић у интервјуу подгоричкој „Побједи“, изјавивши да су црногорске власти затражиле „стручну тј. експертску подршку…од наших партнера, а са циљем јачања националних капацитета за препознавање и разумијевање пријетњи, а затим и за ефикасније суочавање и одвраћање истих“.

„Од експерата из НАТО земаља, који су упознати са дешавањима у Црној Гори, као и са веома интензивном кампањом дезинформисања која се води против наше државе, добили смо веома корисне савете и смернице који ће нам помоћи у даљем јачању институционалних капацитета за суочавање са хибридним претњама“, дода је црногорски министар одбране.

Званичници НАТО-а, међутим, уздржани су према захтевима Подгорице, како незванично сазнају београдски медији, а у међувремену и званична Подгорица демантовала је да је затражила помоћ НАТО у обрачуну са својим незадовољним грађанима.

Црна Гора зове НАТО да је одбрани од грађана

„Изјаве представника црногорског режима и тврде струје унутар владајуће ДПС иду у правцу радикализације тензија и тражења спољне помоћи због чињенице да је већина грађана Црне Горе показала да се супротставља политици коју спроводе“, каже за Спутњик Александар Гајић из Института за европске студије.

„Власт је, заправо, делегитимизована од стране грађана и показује се да прибегавају флоскулама о наводној спољној угрожености због кампање која се води из Србије, па чак и тезама о хибридном рату. Тако хоће да прибаве помоћ како би продужили тродеценијско ауторитарно владање Црном Гором, будући да више немају упориште међу грађанима“, објашњава он.

НАТО види да је Милов режим дотрајао

Спољни фактор, према Гајићевим речима, свестан да су тврдње црногорских власти нетачне, неосноване или претеране, изгледа да процењује да је подгорички режим дотрајао и да прибегавање тражењу подршке од НАТО-а не стоји и да не желе да се упусте у ризик одржавања у животу режима коме се полако назире крај.

„То показује и наличје приче са НАТО-ом — да је овај режим угурао Црну Гору у НАТО без подршке грађана. Када режим види да се грађани супротстављају по питању крајње спорног, контрапродуктивног и опасног закона по начела на којима почива једно друштво, желе да увуку НАТО у ову кризу, опет мимо воље грађана, и да на тај начин да направе континуитет недемократског понашања“, каже Гајић.

Очигледно је да су усвајањем Закона о слободи вероисповести погажена основна цивилизацијска достигнућа савременог света, због чега, сматра наш саговорник, НАТО неће реаговати.

„За Северноатлантску алијансу била би потпуна бламажа да наседне на удицу Ђукановићевог режима и да се умеша у унутрашње односе у Црној Гори на крајње недемократским основама, подржавајући режим који је изгубио легитимитет“, закључује Гајић.

Никола Јоксимовић

Оставите Коментар