Руски институт ЦАГИ објавио фотографију макете перспективног супертешког војно- транспортног авиона „Слон“ који треба да замени тешке транспортере Ан-124 „Руслан“. Макета је направљена за потребе њеног тестирања у ваздушном тунелу института. Дужина макете је 1,63 метра, распон крила 1,75 метара а тежина 120 килограма.

Зарад смањења масе ове заиста импозантне летелице, у изради њеног трупа су употребљене легуре од алуминијума које одликује мала специфична тежина. Елементи авиона који ће бити оптерећени биће израђени од конструкционог челика. “Слон” ће по својим укупним техничко-тактичким карактеристикама, бити заиста супериорна летелица у својој класи.

„Најсложенији део посла приликом рада на новом авиону је везан за његова крила. Она имају сложен просторни облик ради обезбеђења високих аеродинамичких карактеристика у крстарећем режиму летења“. Ово је изјавио заменик начелника технолошког одсека за експерименталне пројекте Андреј Сидоров.

Како преноси руски интернет портал РГ, макета овог авиона ће бити тестирана у трансоничном ваздушном тунелу Т-106. Наредне године је планирано да се одради читава серија тестова на експерименталном моделу овог авиона, где ће се поред понашања овог аеродинамичког облика у крстарећем режиму лета, пратити и његови параметри током симулације слетања и полетања.

Споља гледано тешки војно-транспортни авион „Слон“ личи на свог претходника Ан-124, али се ипак разликује по неким веома важним детаљима.

Пре свега, значајно је повећана његова носивост која је порасла за читавих 60 тона. Ан-124 може да подигне терет до 120 тона, док ће „Слон“ моћи да понесе готово 180 тона. Теретни одсек је значајно проширен, а на његовом плафону ће се наћи неколико шина за дизалице за утовар и истовар терета тежине до 30 тона. Изнад теретног одсека ће се налазити део за превоз путника капацитета до 100 људи.

Претпоставка је да ће се уобичајена конфигурација превозног одсека састојати од готово 400 војника са пуном ратном опремом заједно са 14 оклопних аутомобила „Тигр-М“ или пет лаких тенкова „Спрут“.

Авион ће покретати перспективни мотори ПД-35 које ће одликовати изузетна снага. Ради лакшег „паркирања“ овог колоса од летелице планирано је да се крила дугачка 88 метара могу преклапати, као када је то случај са ловачким авионима који се базирају на носачима авиона.

Оставите Коментар