Венецуелански лидер опозиције, Хуан Гваидо, могао би да буде ухапшен ако се врати у своју земљу из посете Колумбији, рекао је председник те земље Николас Мадуро.

„Он не може тек тако да одлази и долази. Он ће морати да се суочи са правдом, а суд му је забранио да напусти земљу. Ја ћу поштовати законе“, рекао је Мадуро.

Венецуелански Врховни суд забранио је Гваиду да путује у иностранство у јануару. Забрана је на снази док је он под истрагом због, како каже државни тужилац Тарек Вилијам Саб, „озбиљних кривичних дела повреде уставног поретка“.

Упркос томе, Гваидо је отпутовао у колумбијски погранични град Кукуту током викенда како би надгледао доставу хуманитарне помоћи Венецуели, што су спречили војници испаљивањем гумених метака и бацањем сузавца. Мадуро тврди да је хуманитарна помоћ са Запада само параван Сједињених Држава да војно интервенишу у његовој земљи и да га свргну с власти.

Гваидо је потом отпутовао у Боготу на састанак групе Лима, чије земље чланице су га признале за привременог председника Венецуеле. Он је рекао колумбијским медијима да ће се ускоро вратити у Венецуелу, али је Мадуро упозорио да ће тада морати да одговара пред судом.

„Није Николас Мадуро тај који икога хапси у овој земљи. Судови имају своје поступке и они дају налоге извршном телу. Нико не може бити изнад закона“, рекао је Мадуро.

--