Бројне су приче о патријарху Павлу. Остао је упамћен по својој скромности и мудрости. Није тајна да је покојни патријарх увек радије ишао превозом, те о њему кружи једна невероватна прича о одласку у цркву на Бановом брду.

Наиме, непозната девојка испричала је својевремено како јој је један комшија, желећи да јој дочара да срећа зависи од мудрости поменуо причу о патријарху која се и дан данас препричава.

Преносимо вам у целости:

„Јуче ми је дека из мог комшилука објашњавао шта је срећа. Објаснио ми је да је све начин схватања, а затим ми је споменуо патријарха Павла и једну причу о њему. Желео је да ми дочара да срећа зависи од мудрости. Једном је требало да иде на службу у цркву на Бановом брду. Било је лето и опасна врућина, прича ми дека.

Патријарх Павле се спремао, а ђакон га је питао како ће до тамо стићи и предложио му да је најбоље да иду аутом због високих температура.

Будући да се Патријарх Павле радо возио аутобусом, рекао му је: „Не, ићи ћемо аутобусом као и увек“. Ђакон му је сугерисао да не иду аутобусом јер он пролази поред Аде Циганлије.

Зато што је лето, зато што су људи, поготово жене оскудно обучене. Неке чак и голе, смеје се дека који ми ово прича.

Златни савет патријарха Павла: Ево како да не залутате у овом посусталом свету!

Патријарх мудри инсистира да иде аутобусом. И тад му је ђакон рекао:

– Није згодно да идемо аутобусом, има много раголићених жена које иду са плаже.

Тада му је патријарх Павле одговорио: „Свако види оно што жели“.

Ја не знам бољу причу од ове. А нисам је знала раније“, испричала је неименована девојка.


И.Н.

Оставите Коментар