Приштински медији објављују информације у којима се тврди да Русија, предвођена председником Владимиром Путином, троши милијарде рубаља у балканским државама, покушавајући да заустави њихово чланство у Европској унији и НАТО.

Наводи се да и амерички стручњаци упозоравају да Русија жели да изазове насилни сукоб између Београда и Приштине, не би ли дискредитовала нови државни пројекат у Европи и збунила САД и НАТО у регионалним споровима.

Русија се снажно вратила у балканске земље и у ту сврху Кремљ троши милијарде рубаља у Црној Гори, Македонији, Албанији, Србији, тзв. Косову и Грчкој.

Тврде такође да је Русија 2016. покушала да организује државни удар у Црној Гори, планирајући тада убиство премијера Мила Ðукановића и тако спречи улазак те земље у НАТО. Прошле године је, тврди се такође, покушала да блокира решавање питања имена између Грчке и Македоније, знајући да ће решење резултирати чланством тих земаља у Северноатлантском савезу.

Додају да Албанци уопште, без обзира на земљу пребивалишта, представљају „зид непријатељског руског утицаја“.

– То се свакако односи на већ дефинисану традицију, као и на веома јасну оријентацију Албанаца према евроатлантским интеграцијама – истиче тзв. заменик косовског министра одбране Бурим Рамадани.

– Дакле, поред Албаније, Албанци су били одлучујући у чланству Црне Горе и Северне Македоније у НАТО-у. Тако су се Албанци до сада придружили трима балканским државама у НАТО-у. Четврта држава треба да буде (тзв.) Косово – каже Рамадани.

Према његовим речима, из ове неспорне чињенице јасно је да су (тзв.) Косово и Албанија имунији, како каже, на руски непријатељски утицај, „али то само по себи не омета мешавину Русије у нашим друштвима“.

Степен утицаја Русије на земље Балкана разликује се, каже он, у зависности од историјске, религиозне и геополитичке реалности на терену.

Рамадани тврди да Русија има геостратешки интерес за западни Балкан, као и за медитеранске земље, будући да Балкан посебно нуди добру прилику за Русију, да предузме комбинацију политичких и економских мера за угрожавање геостратешких интереса ЕУ.

По њиховим наводима постоје два разлога за руско интересовање за јачање свог утицаја на Балкан. Први је тај јер регија Западног Балкана има стратешки значај као транзитна рута за руски гас а, друго су, наводи, словенски корени и православље уз традиционалне културне и традиционалне вредности које Москва жели да сачува.

Он тврди да Русија има све намере да искористи нејединство балканских земаља да постану чланице ЕУ.

Говорећи о руском присуству у Србији, приштински медији тврде, да је руска хуманитарна база у Нишу „заиста шпијунски центар за земље у региону“.

– Русија је продала софистицирано оружје Србији, укључујући МИГ борбене авионе и тешка оклопна возила. Она жели да изазове насилни сукоб између Србије и (тзв.) Косова како би дискредитовала (тзв.) косовски пројекат и збунила САД и НАТО у регионалним споровима – истичу саговорници.

Они тврде да је Русија за то мотивисана непријатељством према Сједињеним Америчким Државама и жељом да се ограничи продор евроатлантских институција и вредности на западном Балкану.

Додају је да Европска унија, са својим демократским, прогресивним вредностима, представља егзистенцијалну претњу ауторитаризму и кампањама руског малигног утицаја у циљу наношења штете демократијама.

– Србија је овлашћена од Русије у региону. Обе земље покушавају да подрију напоре (тзв.) Косова да стекну веће глобално признање. Заједнички напори Русије и Србије на самиту ИНТЕРПОЛ-а у Дубаију показују како Русија и Србија координирају своје поступке на штету (тзв.) Косова – закључују приштински медији.