Председник Државног војно-индустријског комитета Белорусије Роман Головченко рекао је да ће Белорусија почетком 2021. године предати Србији модернизоване авионе “миг 29“, преноси белоруска новинска агенција БЕЛТА.

Головченко је истакао да се ремонт авиона обавља у договореним роковима и да се три авиона налазе на ремонту, а један у процесу дефектације, наводи портал „Танго сикс“.

„Све иде по плану. У сталном смо контакту са српском страном, нема никаквих потешкоћа. Према уговору испорука авиона купцу иде почетком 2021. године“, рекао је први човек белоруског Државног војно-индустријског комитета, који је додао да према уговору радове ремонта и модернизације плаћа српска страна.

Званична примопредаја четири ловачка авиона “миг 29“ у варијанти 9.13 извршена је 25. фебруара ове године у белоруском 558. ремонтном заводу у Барановичима, где је три дана раније започео њихов ремонт. Из Министарства одбране Србије тада су саопштили да је пријем авиона и пратећих комплета земаљске опреме извршен у претходне две недеље и да су авиони одмах предати на генерални ремонт и модификацију опреме како би били опремљени, као и тренутних 10 авиона овог типа у РВ и ПВО.

Министар одбране Александар Вулин изјавио је том приликом да су рокови договорени и прецизни, да се рачуна да ће фаза ремонта (прва фаза) бити завршена у најкраћем могућем року, а потом и друга фаза која подразумева модернизацију.

Оставите Коментар