Бизнисмен Јевгениј Пригожин, говорио је о односима Русије са афричким земљама. То је утицало и на рад ПМЦ „Вагнер“ на континенту. Kако је приметио оснивач компаније, у оним земљама у којима је он довољно упознат са ситуацијом, не ради се апсолутно ништа.

Пригожин је прецизирао, да руска бирократија све увлачи у најдуже процесе, што онемогућава предузимање било каквих активних корака у овим земљама.

„Помоћ њима, чак и ону изводљиву коју можемо да пружимо, дајемо на „кашичицу“, да је боље не добити такву помоћ, него је добити на такав начин. Тамо где су лоциране Вагнерове јединице, суочавамо се са огромним потешкоћама у интеракцији са Министарством спољних послова, Министарством одбране и другим ресорима“, каже Пригожин.

Бизнисмен је додао, да су САД, Француска и други играчи на афричком континенту, стотине пута активнији од Русије.

„Погледајте ту исту Либију, где су односи са Русијом били на највишем нивоу пре две године. До данас је ситуација отишла у тоталну депресију. Долазе Либијци и питају: „Где сте Руси? Где сте отишли?“ Сви постављају исто питање: „Где сте ви Руси отишли?“, додаје Пригожин.

Бизнисмен је сигуран, да ову ситуацију треба променити. Штавише, то не би требало да зависи од успеха „специјалне операције“. Пригожин је изјавио, да Русија треба да буде присутна на међународној арени, укључујући дипломатска и насилна средства.

„Данас у Русији постоји антируски лоби који делује против интереса Москве да би удовољио Западу. А једна од функција управо овог лобија је, да ограничи могућност експанзије на афричком континенту“, закључио је оснивач „Вагнер-а“.

(Wебтрибуне.рс)

Оставите Коментар