БРИТАНСКИ војни инструктори напустиће Украјину овог викенда, 12. и 13. фебруара, саопштио је заменик министра одбране Велике Британије Џејмс Хипи. Ројтерс јавља да и Пентагон привремено повлачи одређен број америчких војних инструктора из Украјине.

– У Украјини су били британски војници који су обучавали украјинску војску. Ми смо обучили на десетине хиљада украјинских војника, последњих недеља смо испоручили одбрамбене противтенковске системе, док су неки инструктори били послати да помогну украјинским војницима са системима наоружања. Али британска војска неће бити у Украјини у случају сукоба са Русијом – рекао је Хипи за телевизију „Скај њуз“.

Како је саопштио Ројтерс, министар одбране САД Лојд Остин наложио је да се „привремено дислоцира 160 војника Националне гарде Флориде који су били распоређени у Украјини од краја новембра“.

У оквиру тренажне мисије „Орбитал“ Министарства одбране Велике Британије у Украјини која је покренута 2015. године, обуку је прошло око 22.000 украјинских војника, а у јануару је Британија послала у Украјину додатне војне инструкторе и 2.000 ракета. Тренутно се у Украјини налази око 100 британских војних инструктора. Притом, власти из Лондона су више пута јављале да не намеравају тамо да шаљу војне јединице британске армије у случају ескалације ситуације.

Подсетимо, 11. фебруара у Москви су се састали министри одбране Велике Британије и Русије Бен Волас и Сергеј Шојгу. То је био први састанак министара одбране две земље у последњих 20 година.

Оставите Коментар