Заменик градоначелника Београда Горан Весић указао је данас на то да ниједна земља у Првом светском рату није дала жртву као што је то случај са Србијом која је изгубила скоро 1.300.000 људи, 28 одсто популације, односно 60 одсто мушке радно способне популације.

Весић је након полагања венца на Француском војном гробљу казао да су наши хероји својим животима извојевали слободу те 1918. године и истакао да те слободе не би било да није било велике помоћи Француске.

  • Послали су своје бродове по измучену српску војску 1915. године на обале Албаније и француски војници, раме уз раме са српским војницима, пробили су Солунски фронт и ослободили прво Србију, након чега је дошло и до капитулације Немачке – казао је Весић.

Према његовим речима, пријатељство Срба и Француза извојевано је крвљу у Првом светском рату где су ратовали раме уз раме и зато, истиче, односи Србије и Француске никада не могу да буду обични односи као између неке две друге земље.

  • То су односи између два братска народа која су своје пријатељство запечатила у Првом светском рату. Поносно се сећамо француских хероја који су дали животе за слободу Србије и они, уз српске хероје, су залог пријатељства који данас афирмишу председници Александар Вучић и Емануел Макрон.

У име Града Београда пожелео је добродошлицу новом амбасадору Француске Пјеру Кошару којем је данас први званични дан на функцији и казао да је сигуран да ће у његовом мандату односи Француске и Србије бити још бољи.

Каже да су последњих 10 година ти односи подигнути на ниво односа после Првог светског рата и истиче понос због тога.

  • Као неко ко заиста воли Француску срећан сам што смо коначно обновили односе на ниво који наша два народа заслужују. Наши односи треба да буду такви и о томе најбоље говори Први светски рат у којем су заједно ратовале раме уз раме Француска и Србија – казао је заменик градоначелника Београда.

Оставите Коментар