Министар финансија Синиша Мали представио је са премијерком Аном Брнабић нови пакет помоћи привреди и грађанима у вредности од 249,4 милијарде динара.

Када је реч о директној подршци за грађане Србије, прошле године је за 6.118.911 грађана исплаћена једнократна новчана помоћ од 100 евра.

Како је поручио министар Мали, наставиће се у том маниру и ове године тако што ће се грађанима који се буду пријавили исплатити укупно 60 евра и то најпре у мају 30 евра, а затим у новембру још 30.

Потребно је да се пријаве на исти начин као и прошлог пута, преко портала Управе за трезор или путем кол-центра, а пријављивање ће почети крајем априла. Као и прошлог пута, пензионери и примаоци новчаних социјалних давања неће морати да се пријављују већ ће бити аутоматски пријављени.

За најстарије суграђане спремљен је и додатни новац, тако да ће они у септембру добити додатних 50 евра, што значи да ће укупно у току године добити 110 евра. За ових додатних 50 евра биће издвојено још 10 милијарди динара.

„Ово је народни новац и одговорна економска политика“, оценио је Мали.

Министар финансија изјавио је и да је у среду завршена исплата увећаних јануарских пензија за 5,9 одсто свим пензионерима.

„Са јучерашњим даном исплатили смо за више од 1,7 милиона пензионера увећану јануарску пензију за 5,9 одсто, по швајцарској формули“, рекао је Мали.

Мали је навео да је досадашња помоћ за ублажавање последица ковида-19 вредна укупно вредна 953 милијарде динара, односно око осам милијарди евра.

„Ово је изузетно велики и свеобухватан пакет помоћи“, нагласио је Мали у Палати Србија на представљању трећег пакета мера за помоћ привреди и грађанима.

Мали је истакао да учешће јавног дуга Србије и уз трећи пакет помоћи неће прећи 60 одсто БДП-а, наводећи да држава води одговорну економску политику и да смо очували макроекономску стабилност.

„Хоћемо да помогнемо грађанима и привреди и да их спремимо за време после пандемије, да направимо јуриш и на светска тржишта и остваримо бржи развој“, рекао је Мали.

Министар је навео да ове године охрабрује то што су бројке из јануара много боље него што се очекивало и да је, уместо планираног дефицита у буџету од 13,4 милијарди динара, остварен суфицит од 13,3 милијарди динара, пренео је Танјуг.

Оставите Коментар