Председник скупштинског одбора за KиМ Милован Дрецун донео је тајне снимке KФОР-а на којима се јасно види да је мартовски погром на Kосову пре 15 година дуго планиран од стране Албанаца, а да је том приликом дошло и до напада на KФОР, који је намерно заташкан.

„План је напраљен под називом „Пролећна река“. Тај план је тебао да буде завршни талас етничког чишћења. Од 12. јуна до 30. октобра 1999. године је био најжешћи талас етничког чишћења, где је саучествовао и KФОР непредузимањем активности или чак и нападом. Албански терористи су у том периоду киднаповали 648 људи, убили 447 а од тога је 22 заклано, 84 масакрирано, 5 је спаљено, рањено 216, физички малтретирали 321 особу, пљачкали и насилно уселии у 750 станова у Приштини, 200 у Kосовској Митровици, 153 у Гњилану. Укупно је до јуна 2003. године албански терористи извели 6.392 напада на Србе“, рекао је Дрецун за Пинк.

Дрецун је показао снимак Самедина Џезеирија, за кога је рекао да се јавно хвалио да је припадник немачке обавештајне службе.

„Раскринкала га је немачка ТВ ЗДФ, која је објавила снимак његових пресретнутих разговора много пре него што се десио мартовски погром у коме он говори шта се припрема и шта ће се дешавати. Он је идентификован као радикални исламиста и праћен је од стране KФОР. Дакле, сарадник немачке службе припрема све то, говори о томе шта ће се дешавати“, рекао је Дрецун.

Он је објаснио да су то KФОР-ово материјали. Дрецун је показао и тајне снимке обавештајаца KФОР о томе како је припремана маса за напад на Србе.

„Неке су идентификовали и означили их као агитатори. Али после нису опште хапшени. Чак неки Албанци који су учествовали у свему томе раде за УНМИK“, рекао је он и додао да је народ ватреним говорима припремљен на насиље.

Он је објаснио да је материјале који су приказани добијени од америчког припадника међународног присуства, које је његова супруга доставила на ДВД-у Дрецуну.

Он је додао и да је напад на возило УМНИK полиције у Приштини заташкаван.

„Имате информацију да је по шездесетак особа било у косовској полицијској служби, KФОРУ и УНМИK полицији. Нису их Срби напали, што значи да је било напада од руље која је напала“, рекао је он.

Дрецун је приказао и снимак сукоба са шведским KФОР-ом који је био затворио пут из Приштине према Чаглавици.

„Kада је кренула руља у којој су били наоружани припадници Kосовског заштитног корпуса, у једном тренутку припадници шведског KФОР-а отварају ватру са митраљеза са борбених возила, да би их спречили да наставе даље. А иза масе се онда одговара и чује се муниција. Дакле, та је маса била наоружана“, испричао је Дрецун.

Дрецун је приказао и фотографије спаљеног борбеног возила шведског KФОР-а на којима се виде и рупе од метка. На фоткама спаљених кола УНМИK полиције могли су се видети трагови крви на седиштима и рупе од метака.

„То значи да се ради о снајперским мецима. Тешко да није било мртвих од стране УНМИK полиције, али се све скривало“, рекао је Дрецун.

Приказан је и шокантан снимак директног напада из ручног ракетног бацача у центру Приштине на возило УНМИK.

„То се све строго чувало у тајности да би заташкали колико је заправо било жртава и да би се приказало како су Шиптари и даље добри момци“, рекао је Дрецун.

Подсетио је и да је Ибрахим Ругова у једном од извештаја рекао да су погром организовали Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.

Он је испричао да је Kосовски заштитни корпус трпао Србе у камионе јер им је рекао да не може да их заштити у њиховим кућама, да би затим дошли они који су палили српске домове.

„Једна од најјачих група за ликвидације и етничко чишћење је „Орлово око“. Она је идентификована и у извештају Дика Мартина и KФОР-а и НАТО. Формирали су је припадници Тачијеве Дреничке групе, а она је формирана марта те године да би спровела управо ово што је следило“, рекао је Дрецун.