Последњих дана друштвеним мрежама круже најаве скупа наводних бранилаца црногорске државности, који би требало да буде одржан у недељу, 6. септембра, у Подгорици, а које садрже јасне позиве на насиље над присталицама нове и легитимно изабране владајуће већине, коју ће чинити коалиције “За будућност Црне Горе”, “Мир је наша нација” и “Црно на бело”.

Пошто иза организације овог скупа стоји тек развлашћена Демократска партија социјалиста (ДПС), поменути позиви и поруке представљају наставак низа погрешних потеза ДПС и њеног лидера, до пре пар дана апсолутног господара, а сада само председника Црне Горе Мила Ђукановића, што би у крајњем исходу могло да резултира и превременим одласком Ђукановића са председничке функције.

Наиме, иако би требало да представља симбол националног јединства Црне Горе, и самим тим превазилажења политичких, етничких, верских и свих других подела у црногорском друштву, те да, сходно томе, у маниру правог државника упути честитке и помиритељске поруке челницима победничке опције, Ђукановић се определио да стане иза поменутог скупа. У том смислу, уколико овај скуп резултира инцидентима и сукобима са присталицама опција које су однеле победу на недељним изборима, а што би Црну Гору могло да уведе у спиралу дуготрајне нестабилности са потенцијално несагледивим последицама, нема никакве сумње да ће главни виновник за то бити управо Ђукановић.

Ако Ђукановић и његови најближи сарадници остану при свом, односно при подршци предстојећем скупу у Подгорици, и на тај начин покушају да доведу у питање победу доскорашње опозиције, која је, треба ли то уопште истицати, чиста као светла мајска зора у мору прљавштина и махинација ДПС, победничка опција тешко да би могла да замисли бољи постизборни поклон од Ђукановића и ДПС. На тај начин, не само у очима домаће, већ много више међународне јавности, коначно би, и до крајњих граница, била разобличена и огољена недемократска суштина партије која је готово три деценије владала Црном Гором.

Leave a Reply