Пред Првим основним судом у Београду данас је одржано припремно рочиште у судском поступку по тужби лидера покрета Двери Бошка Обрадовића, који се, иако је тужио заменика градоначелника Горана Весића за повреду части и угледа, није појавио у суду.

Весићев правни заступник, адвокат Немања Алексић, рекао је после одржаног рочишта, да је одбрана данас тражила од суда да одбије тужбени захтев пре пуштања у расправљање на основу, како је рекао, опште познате чињенице да је Обрадовић декларисани фашиста љотићевске провенијенције.

“На основу Устава и закона, Обрадовић не може да ужива грађанско-правну заштиту и одавно је требало да буде кривично процесуиран“, рекао је Алексић и додао је Обрадовићу, као и сваком фашисти, место у затвору.

Весић је своје обраћање новинарима почео са „Смрт фашизму“ и рекао да га је Обрадовић тужио, јер је га је јавно назвао “фашистом љотићевске провенијенције“.

Како каже, очекивао је да ће Обрадовић данас пред судом доказивати зашто није фашиста, а то што се није појавио на рочишту показује, навео је Весић, да је лидер Двери кукавица и да бежи од суочавања са чињеницама.

“Храбар је само кад је у гомили, кад може у руљи да неком прети, или на Твитеру“, казао је Весић.

Весић је на рочишту поновио оно што је навео у одговору на Обрадовићеву тужбу, односно, да не спори да је лидер Двери “фашиста љотићевске провенијенције“, а како је рекао новинарима, за ту тврдњу је приложио много доказа, између осталог,и програме покрета Двери и покрета Збор, који је предводио Димитрије Љотић.

Према Весићевој оцени, кад се упореде та два програма види се колико имају сличности и да је Обрадовић преузео делове програма Збор.

„Нисам стигао да читам Хитлеров “Мајн кампф“, али ни књигу коју је Обрадовић објавио, вероватно и ту има сличности. Али, прочитаћу и припремићу се за следеће рочиште“, казао је Весић.

Као један од доказа, Весић је навео то што је, како каже, Обрадовић више пута јавно говорио да подржава Љотића и његов покрет, а спори му само југословенство.

Весић је навео да је Димитрије Љотић био југословенски фашиста, чији су сарадници, каже, ђаке у Крагујевцу одводили на стрељање, хапсили Јевреје по Београду и предавали их Немцима.

“Није спорно да је Љотић фашиста, али је спорно да у 21. веку, у земљи у којој је 1,7 милиона људи страдало од фашизма, постоји политички покрет чији се лидер јавно декларише као фашиста и да на то нико не реагује“, навео је Весић.

Он је назвао “чистим фашизмом“ све што Обрадовић, са својим политичким саборцима, Драганом Ђиласом и Вуком Јеремићем, ради у Београду у последњих годину дана – од напада на политичке противнике, преко спаљивања књиге, до уништавања јавне својине…

“То су све радили фашисти и јуришни Хитлерови СА одреди. Београд је једини град у Европи у којем су спаљене књиге, као сто се радило у нацистичкој Немачкој, а то су урадиле присталице Савеза за Србију, који предводи Драган Ђилас и у којем је и Обрадовић“, рекао је Весић и поручио да ће на суду доказати да је Обрадовић фашиста и да ће лидер Двери одговарати за оно што ради са својим политичким истомишљеницама.

Весић је казао да је Обрадовићев адвокат, Владимир Тодорић, на рочишту рекао да Обрадовић није добио судски позив.

“Ако сам ја као тужени добио позив, добио га је и Обрадовић. То је само изговор да се не појави“, навео је заменик градоначелника и додао да је седеће рочиште заказано за 13. фебруар 2020. године.

Оставите Коментар