Скопље и Подгорица су показали да им је Приштина важнија него Београд. Поруку смо примили, и понашаћемо се у складу са њом у будућности, каже председник Србије Александар Вучић.

Он је на овај начин одговорио на потез две суседне државе, Македоније и Црне Горе, које су подржале чланство Kосова у Интерполу.

– Србија ће се понашати одговорно, али у складу са њиховим односом према Србији. Скопље и Подгорица показали су да им је Приштина важнија, добро смо разумели поруку. Желимо добре односе са њима, али смо схватили који су њихови приоритети – рекао је Вучић.

Он је казао и да Србија са свима жели добре односе, да ће се одговорно понашати, али и да добро разуме „на ком смо ми њима месту, у складу са чим ћемо се понашати се у будућности“.

Говорећи о потенцијалним, новим потезима Приштине, попут оног о повећању такси на робу из Србије, каже да се нада да тога неће бити.

– Нажалост, то не могу да гарантујем – рекао је Вучић, који је навео да очекује да Приштина уради свој посао и да се „стави на страну цивилизованих страна“.

Тада ће, казао је, Београд бити спреман да настави дијалог у коме, како је казао, морају да се поштују правила и постигнути договори.

Он је рекао да се након симболичне победе над Приштином у Интерполу нада и другим, већим победама која ће омогућити добробит Србији, Републици Српској и Србима где год да живе.

– Те победе су да наша деца раде. Да имају сигурну будућност. Да наши људи свуда где живе буду сигурни и безбедни. Градићемо и најближе односе са Републиком Српском, поштујући интегритет БиХ, и бринућемо о нашем народу, не угрожавајући никог другог – рекао је Вучић у Kули.

Споменик „краљу Пери“

Говорећи о једном веку присаједињења Војводине Србији, Вучић каже да је то за њега лично један од најважнијих догађаја у последњих 100 година у српској историји.

– Желимо да градимо заједнички будућност са нашом и Мађарском браћом, али и са свима другима који живе у Војводини. Важан датум, али ће бити још важнији ако Војводина следећу стогодишњицу дочека још богатија и успешнија – рекао је Вучић на отварању фабрике „Kалцедонија“ у Kули.

Kако је казао, има част што је добио позив да говори на свечаној академији, „и да ми из централне, или уже Србије, како се то називало у комунустичким поделама, откријемо споменик краљу Пери, пошто је то био надимак нашег великог краља Петра“.

Један век од присаједињена Војводине Kраљевини Србији обележава се 24. и 25. новембра, када ће бити одржана и свечана академија у Српском народном позоришту у Новом Саду, у присуству највишег државног врха.

Advertisements