Све указује на то да се, сада већ деценију дуго, успешно опирање привремених албанских органа у Приштини испуњењу међународним споразумом преузете обавезе формирања Заједнице српских општина, ближи крају. Притисак њихових западних ментора у том правцу постаје све јачи, тако да се поставља питање још колико ће дуго лажни премијер такозване државе Аљбин Курти моћи да одлаже тај потез.
У питању је једна од ретких ситуација када се Курти појављује као проницљив и “далековид” политичар, који за разлику од својих тутора, увиђа да је формирање Заједнице српских општина потез који ће обесмислити и поништити њихову целокупну досадашњу борбу за преотимање дела територије Србије.
Курти током актуелног периода успаничено зивка своје менторе, поборнике и заштитнике тзв. државе Косово, широм Европе, Америке, али и Азије, покушавајући да им објасни до чега ће формирање Заједнице српских општина довести, односно да их упути у концепт “Српског света”, за који је формирање Заједнице српских општина неопходни сегмент, а након чије реализације више ништа неће бити исто.
Међутим, поједини Куртијеви ментори су превише немоћни да предузму било шта, чак иако га у потпуности разумеју и подржавају, јер сасвим реално очекују да се у перспективи и сами суоче са сличним изазовом, други су превише оптерећени сопственим проблемима, те немају простора да посвете довољно пажње Куртијевим вапајима, како би разумели о чему јеца и подржали га, док је Америка превише бахата и осиона да би слушала Куртија, јер њихова администрација не увиђа оно што је њему јасно, односно да ће већ током наредне године доћи до великих геополитичких промена, које ће се јасно одразити и на ситуацију у јужној српској покрајини.

Оставите Коментар