Хашим Тачи, бивши председник лажне државе Косово и вођа терористичке ОВК коме се у Хагу суди за мучење и убиства Срба и Албанаца, пере новац преко своје фондације за хашку одбрану.

Ово тврди Неџат Хазири, политички аналитичар из Приштине, који каже да Тачи преко ове фондације изнуђује паре од Албанаца у иностранству у име лажног патриотизма, док истовремено његов син Ендрит носи сат вредан најмање 7.000 евра. Фондацију ‘Подршка правној заштити Хашиму Тачију’, иначе, основао је Тачијев брат Идриз.

  • Фондација ‘Подршка правној заштити Хашима Тачија’ перфидна је метода за изнуђивање новца од грађана Косова и оних у емиграцији у име лажног патриотизма. Ова фондација има за циљ прање новца, као што се догодило 2007. године са фондацијом ‘Са Рамушом’. Породица Тачи је једна од најбогатијих на Косову, контролише велики број предузећа у земљи. Не знам зашто је потребно толико новца да би се заштитио човек који каже да је невин, док његов син Ендрит носи сатове вредне бар по 7.000 евра – наглашава Назири.

Да се у овом фонду обрћу милиони евра, потврђује и чињеница да су власти лажне државе Косово прошле године одобриле чак 20 милиона евра помоћи лидерима ОВК који су оптужени пред Специјалним судом у Хагу.

Коментаришући ове наводе, политиколог Јелена Вукоичић подсећа да Тачи има богату криминалну историју.

  • Прање новца је један од ‘мањих’ Тачијевих прекршаја, када се узме у обзир тежина злочина за које је директно и индиректно одговоран и за које му се суди. Свим бившим терористима, садашњим политичарима такозваног ‘Косова’, заједничко је велико богатство стечено трговином дрогом, оружјем, људским органима и другим видовима организованог криминала. Познато је да се овако прибављен новац касније пере кроз разне фондације и невладине организације – оцењује Вукоичићева.

Званична Тачијева имовина и приходи

  • Наслеђено земљиште вредно 180.000 евра
  • Наслеђена кућа вредна 80.000 евра
  • Стечена кућа вредна 350.000 евра
  • Аутомобил ‘ауди Q3’ вредан 19.000 евра
  • Уштеђевина у банци од 11.000 евра
  • Укупни годишњи приходи: 60.435 евра

Ј. Марковић

Оставите Коментар