Стављање лика Николе Тесле на националну страну кованице евра, ако Хрватска постане чланица Еврозоне у наредном периоду, представљало би присвајање културног и научног наслеђа српског народа.

Ово је став Народне банке Србије и коментар на јучерашњу изјаву Андреја Пленковића, премијера Хрватске да су грађани Хрватске анкетом изабрали као најпожељнији мотив за евре нашег научника Николу Теслу.

Како је Пленковић рекао, свака земља која нуђе у Еврозону, има могућност да на једној страни кованице има неки национални мотив, а да су они између осталих изабрали да на 50, 20 и 10 центи буде Тесла. Из наше Централне банке наглашавају, пак, да је неспорно да се славни научник током свог живота изјашњавао као Србин по пореклу и роду.

  • С тим у вези, сасвим је сигурно да би биле предузете одговарајуће активности према надлежним институцијама ЕУ како би се указало на непримереност таквог предлога – наглашавају у НБС. – Дизајн евро новчаница је исти независно од државе која их штампа. О националном дизајну еврокованице одлучује држава чланица ЕУ која евро користи као заједничку валуту. Дизајн еврокованице може се мењати по протеку рока од 15 година осим ако дође до промене шефа државе или то захтевају разлози спречавања фалсификовања еврокованица, када је могуће мењати дизајн и пре истека поменутог рока.

Како у НБС објашњавају, држава чланица има обавезу обавештавања других чланица о нацртима дизајна нових националних страна евро кованица, а захтев за одобрење дизајна подноси се Савету ЕУ.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

  • Савет ЕУ одобриће дизајн националне стране еврокованице ако су испуњени технички услови и ако нема примедби других држава чланица које користе евро као заједничку валуту. У случају да има примедби ( а оне су могуће када би предложени дизајн националне стране једне државе могао изазвати неповољне реакције грађана друге државе чланице), Савет ЕУ доноси одлуку о прихватању или одбијању захтева квалификованом већином гласова. Поред тога, треба нагласити да се наведена уредба односи на државе које су испуниле услове за приступање Еврозони, а да Република Хрватска може најраније то да учини 2023. године што је у овом тренутку упитно.

ДИЗАЈН

Питање дизајна евро кованица регулисано је Уредбом Савета ЕУ – објашњавају у НБС. – По наведеном пропису еврокованице имају једну заједничку,европску, страну која је иста на свим еврокованицама и другу националну, која се разликује од земље до земље и која има на себи ознаку државе чланице ЕУ. На тој националној страни еврокованице мора се налазити круг састављен од 12 звездица које у потпуности окружују национални дизајн. Унутар наведених 12 звездица држава чланица самостално одлучује о мотивима које ће приказати. На пример, Италија има еврокованице апоена ЕУР 2, на којима је приказан портрет Дантеа Алигијерија (аутор Рафаел) а на еврокованици апоена ЕУР 1 цртеж Леонарда Да Винчија који приказује идеалне пропорције људског тела. Грчка на еврокованици апоена ЕУР 2 има сцену са мозаика у Спарти (трећи век нове ере) у којој је приказана богиња Европа коју отима Зевс у облику бика, а на кованици апоена ЕУР 1 приказана је сова урађена по узору на стару атинску кованицу од 4 драхме. Државе обично формирају комисије (уметници, нумизматичари, гравери, политичари) које врше избор националног дизајна еврокованице у конкуренцији већег броја предлога.

Б. Ца.

Оставите Коментар