Порука из Тиране да би власти ове земље и лажна влада у Приштини требало да имају заједничку платформу за дијалог за Београдом уклапа се у великоалбански калуп који се на терену полако попуњава, а што западне земље засад немо посматрају.

Тако стручњаци тумаче изјаву вршиоца дужности министра спољних послова Албаније Гента Цакаја да је важно да та држава са новом тзв. владом Косова створи заједничку платформу за дијалог према Србији као и да је међу главним становиштима Албаније у погледу ових преговора то да је признање тзв. Косова од стране Србије неопходно за трајни споразум.

За спољнополитичког аналитичара и историчара Немању Старовића ставови Цакаја не представљају новину будући да, како каже, великоалбанска идеја представља општеприхваћен национални циљ којем се приклања готово целокупна политичка сцена како у Тирани тако и у Приштини.

Он међутим сматра и да би укључење Тиране у процес преговора Београда и Приштине могло да буде и корисно, јер би се тиме обухват потенцијалног споразума проширио и на решавање проблема између Срба и Алабанаца у целини.

Дипломата Зоран Миливојевић казе да је овде реч о наставку стратегије обједињавања Тиране и Пристине и у функционалном и у политичком смислу.

  • Интерес западних сила у овом моменту је да се Србија сломи и да они остваре своје геополитичке циљеве на Балкану наспрам Кине и Русије, док ће о Албанцима размишљати по принципу „о том потом“ – закључује Миливојевић.

Оставите Коментар