Немиле сцене са филмских сусрета у Нишу, које је цела Србија имала прилике да види, када је глумац и редитељ Драган Бјелогрлић изненада насрнуо и претукао редитеља Гагу Антонијевића наочиглед многобројних гостију у холу хотела „Амбасадор“, згрозиле су Србију и оставиле велику мрљу на досадашњи Бјелогрлићев рад.

Ипак, Бјелогрлић се толико осилио да је, осим што је „приватизовао“ фестивал у Нишу на којем је премијерно приказан његов нови пројекат, филм о Томи Здравковићу, почео да дели своју правду песницама.

И као да му је мало било то што је, како незванично сазнаје „Глас јавности„, практично о трошку државе окупирао хотел „Амбасадор“ у центру Ниша и део хотела „Неw цитy“ са чак 69 чланова његове свите, глумаца, пријатеља и фамилије, он је поврх свега у раним јутарњим сатима, (око 4 ујутро), како је рекао и сам нападнути Гага Антонијевић, највероватније под дејством алкохола насрнуо на њега и задао му неколико јаких удараца песницом у пределу главе.

Шта је био повод за овакав гнусни чин, јавност још увек не зна, а можда никада неће ни сазната, или је он већ сада довољно јасан.

Сукоб два редитеља није нов, и датира још из 2016. године. Гага Антонијевић изнео је у јавност да му је колега редитељ, продуцент и глумац Драган Бјелогрлић почетком 2016. године нудио мито да подржи филм „Јесен самураја“. Антонијевић је упутио тада писмо Асоцијацији филмских редитеља у коме одговара на оптужбе изнете на његов рачун на састанку Групације за кинематографију, чији је председник управо Драган Бјелогрлић.

Оно што се зна, то је да је, према речима Гаге Антонијевића Бјелогрлић њему лично нудио мито у вредност од 100.000 евра коју је овај здушно тада одбио уз објашњење да је тако нешто недопустиво.

Бјелогрлић се касније правдао да су ти наводи неистинити, међутим сумњу на ову његову тврдњу баца његов вишедеценијски рад у филмској продукцији, о којем многи сведоче као о пуном различитих малверзација и „сисања“ државног новца за непостојеће или никада завршене пројекте.

Нада Поповић Перишић као кључни човек у Филмском центру Србије

Глас јавности“ је и раније ове године писао о малверзацијама и додељенм средствима Бјелогрлићевој продукцији, које је он присвојио, и упркос незавршеним пројектима, никада није вратио у државну касу.

Једна од инсититуција које у свом мандату имају доделу буџетских средстава је и Филмски центар Србије за чије се место у управним и руководећим одборима годинама води ровоска борба међу кандидатима.

Велики новац за неколико спорних пројеката додељен је у периоду када је Нада Поповић Перишић била председница управног одбора ФИлмског центра Србије.

Наиме, „Kобра филм“ у власништву Драгана Бјелогрлића добила је уговором број 02-1817 од 25. децембра 2015. средства за суфинансирање пројекта „Чувари формуле“, а уговором је предвиђено да добитник средстава има обавезу да у року од 6 месеци достави Филмском центру Србије наративни и финансијски извештај о реализацији пројекта са пратећим доказима.

Добитник средстава никада није доставио нараитивни и финансијски извештај у уговореном року а није вратио ни новац које је примио од Филмског центра, за шта је заслужна лично Нада Поповић Перишић, као председница комисије за доделу средстава за суфанинансирање пројеката.

Kо год се супротставио пљачи државног буџета преко Министарства културе односно Филмског центра Србије уз покривање малверзација Наде Поповић Перишић (сада сувласник Фирефлy продукције), прошао је као и Мика Алексић који није хтео да о трошку државе блати српски народ.

Сукоб Бјелогрлића и Мике Алексића

Драган Бјелогрлић и Мика Алексић, наводно су дуго у сукобу. Алексић је наиме ранијих година, у време док је Бјелогрлићева екипа дрмала у Филмском центру Србије (све до доласка новог руководства са Јеленом Триван на челу) конкурисао с пројектом филма о Десанки Максимовић. У пројекту, иначе, постоји и сагласност Милене Радуловић да ће играти у том филму уколико се обезбеде средства.

Након што су га неколико пута одбили, Алексић шаље жалбу у ФЦС и у њој пита како је могуће да се паре годинама додељују Бјелогрлићу, а он и не почиње снимање филмова за које је узео новац (“Туђа крв”, “Чувари формуле”). То му, кажу људи који их обојицу познају, Бјелогрлић никада није опростио.

Гага Антонијевић жртва је исте такве Бјелогрлићеве ароганције и бахатог понашања. Након свих инцидената и остварених пројеката, популарном Бјели је изгледа свега мало, па је своје песнице искористио на човеку који се ударцу није надао.

Полиција је после овог гнусног чина одредила Бјелогрлићу задржавање до 48 сати када ће предузети даље кораке у процесуирању познатог редитеља.

(Глас јавности)

Оставите Коментар