Анализирао: Игор Стрелков

  1. У Харкову су у току уличне борбе. Руским трупама напредовање отежавају следеће околности:

Авијација и артиљерија се не могу и неће масовно користити у густо насељеним градским зонама, док непријатељ поседује и користи тешко наоружање.
Укупан број снага укључених у операцију је ограничен, док непријатељ има на располагању не само бројне регуларне трупе, већ и територијалну одбрану која добро познаје град и организују ударе из заседе.
Засад је преурањено говорити о томе када ће сам град бити стављен макар и под делимичну контролу.

  1. Ни Суми, ни Херсон, ни Бердјанск, ни други блокирани велики градови се још не рашчишћавају, а мало је вероватно да ће њихово рашчишћавање почети данас. Недостају допунске снаге.

3.Као што сам јуче писао, Мариупољ је утврђен и припрељен за жилаву одбрану – у њему су остављене релативно велике снаге „националистичких батаљона“ и ојачаних јединицама украјинске армије. Мариупољ би требало да нападну снаге ДНР, а то ће бити изузетно тешко, с обзиром на осетне губитке које су ове снаге већ претрпеле у досадањој фази операције. Мариупољ још није био блокиран у тренутку писања текста (или се то не зна). У областиВолновахе се настављају борбе.

  1. Одушевљење појединаца да је „још само 100 километара остало до опкољавања целе групације Војске Украјине у Донбасу“ је чак помало смешно. Непријатељ још није поражен, а ових 100 километара може се прелазити доста дуго… Надајмо се да ће због масовне употребе авијације бити могуће „затегнути омчу“ што је могуће чвршће и ипак затворити обруч око непријатеља у блиској будућности – све док Војска Украјине није извукла своје главне снаге ка Дњепропетровску.
  2. Запорожје још није блокирано.
  3. У близини Кијева – води се битка од великог оперативно-стратегијског значаја, без дубоких продора, али са намером да се ускоро пређе у офанзиву зарад блокирања Кијева са запада (град је блокиран само на северозападном прстену). Задатак није лак, јер се приградска села дуж путева ослањају једна на друге и борбе се морају водити практично у урбаним срединама.Са истока, јединице „централног фронта” постепено се приближавају граду, али им је остало још неколико десетина километара до граница града.
  4. У близини Николајева – ситуација без значајних промена.

Закључак: Напредовање руских трупа је успорено, али се и даље дешавају континуирани оперативни успеси у низу области. Нема основа да се пропагандно говори о „растућој паници“ и „поразу руских трупа“ – те гласине су неосноване. Оружане снаге Украјине трпе велике губитке и принуђене су да се повлаче, остављајући утвђене гарнизоне у нади да ће успети да вежу значајан број руских снага и успоре темпо њиховог напредовања.

(*Игор Гиркин, познатији под псеудонимом Игор Иванович Стрелков – био је први министар Одбране ДНР. У својој каријери је ратовао у Предњестровљу, у РС на страни Војске Републике Српске, у Чеченији и у Донбасу. Он је данас пуковник ФСБ у пензији. Данас се бави војном аналитиком, пише за разне интернет портале. Више информација и њему можете пронаћи и на интернету).

Оставите Коментар