Процурела тајна стара 18 година! Припадник америчких „Зелених беретки“ Марк Џаконија до детаља је описао акцију најелитнијег одреда руских специјалаца, чувеног „Спецназа“, које називају и Путиновим зверима, 2001. године на Косову и Метохији. Тада су одједном заробили чак 60 шиптарских терориста.

Све се дешавало током побуне Албанаца на југу Србије који су се организовали у ОВПБМ (Ослободилачка војска Прешева, Бујановца и Медвеђе) и уз помоћ терориста из злогласног ОВК покушали да преузму тај део територије наше земље. Они су хтели да искористе то што су српским снагама безбедности после потписивања Кумановског споразума практично биле везане руке у појасу уз административну линију. Побуна је угашена у августу 2001.

УПАД У ШТАБ

Пуних 18 година касније, Џаконија, који тврди да су америчке беретке тада логистички помогле Русима, открио је детаље акције. Како је навео, Руси су у муњевитој операцији зауставили добро наоружане Шиптаре на вису Веља глава, окруженом шумом, на територији КиМ. Тако су спречили упад терориста са територије КиМ на простор Прешева, Медвеђе и Бујановца и покољ српског становништва.

Пре тога, пише Џаконија, албански терориста из снајпера је убио једног руског војника. То је био додатни мотив за припаднике „Спецназа“ да се са њима обрачунају.

 • Недуго после овог инцидента на овај простор је пристигла група руских специјалаца. Они су блокирали одређен број околних насеља и ухватили једног терористу, који је после кратке обраде рекао где се тачно налази терористички штаб ОВПМБ. Тај штаб се налазио на локалитету Веља глава, а у њему је била група од око 60 наоружаних терориста – пише Американац.

Руски специјалци морали су да прођу кроз густо пошумљен сектор да би се приближили овом објекту, а подршку су им, како тврди, пружили Американци.

 • Дошло је до краткотрајног пушкарања. У паузама између рафала чула се вика на албанском језику. За веома кратко време Руси су из шуме изашли са великом групом разоружаних и свезаних албанских терориста – објашњава зелена беретка.

Џаконија није крио колико су га руски специјалци импресионирали.

 • Они су савршени стрелци. Одликује их врхунски степен опште и специјалне физичке припреме и унутрашње дисциплине – описао је он.

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун за Српски телеграф потврђује да су Руси заустављали терористе, али каже да није тачно да су им Американци помагали.

 • Американци су у суштини терористима омогућавали несметан пролаз. Документовано је чак да су поједини амерички официри били у редовима терориста ОВПМБ, имали су директну везу са терористима. Па тако, овде су елиминисали око 60 терориста, али је зато на стотине њих, захваљујући Американцима, прошло несметано на разне стране – објашњава Дрецун.

СУРОВО КАЖЊАВАЊЕ

Потпуковник КОС у пензији Љубан Каран за наш лист додаје да је имао прилике да у Славонији види ниво издржљивости и обучености руских специјалаца у саставу мировних снага УН.

 • Тамо нису били ангажовани у рату, али смо гледали њихову савршену увежбаност на повременим вежбама. Утисак је да све могу и да и најсложеније ствари обављају са пола снаге. Њихова невероватна психофизичка издржљивост се видела када су их командири кажњавали због разних прекршаја дисциплине у слободно време. Трчали су по казни дуге релације, под пуном ратном опремом, а командир је за њима ишао колима. Повремено би их зауставио само да би радили склекове и друге вежбе. Мислили смо да је то дрил и да ће физички уништити те специјалце, али би они на крају изгледали као да су имали лакши тренинг – препричава Каран.

Стручњак за тероризам Марија Ђорић примећује да, нажалост, и даље постоје сепаратистичке тенденције у том делу Србије.

 • Албански екстремисти из општина Прешево, Медвеђа и Бујановац на југу Србије још сањају о уједињењу у „велику Албанију“ и не одустају од провокација. Срећом, српске безбедносне службе одлично раде.

ШТА ЈЕ СПЕЦНАЗ

 • сматра се најбољом специјалном јединицом на свету

 • део је регуларних јединица руске армије

 • називају их Путиновим зверима

 • врхунски обучени за борбе прса у прса

 • могу да користе практично свако оружје, руске или стране производње

 • њихови главни задаци су борба против тероризма и терористичких група

 • повремено учествују и у обавештајним операцијама на непријатељској територији

 • обука је тежа и суровија него у САД иако ови други имају технолошку предност у оружју и специјалној опреми


Марија Р. Илић

Оставите Коментар