Окупационе трупе САД стациониране у северној Сирији помогле су да се прокријумчари нова пошиљка сиријске нафте из земље

Кријумчарење је изведено тако што је војска пратила конвој од 95 танкера са горивом кроз илегалне прелазе Ирака 22. децембра.

Према локалним извештајима из села Ал-Јарубија у провинцији Хасака, окупациона војска је пребацила 65 танкера преко прелаза Ал-Махмуди и 30 танкера преко прелаза Ал-Валид у Ирак.

Ово је трећи пут овог месеца да је америчка окупациона војска примећена како кријумчари сиријско гориво са североистока земље богатог ресурсима. Локално становништво је 12. децембра пријавило да је 37 цистерни са горивом прокријумчарено из земље, само недељу дана након што је 66 танкера виђено како напушта регион.

Према истрази магазина „Тхе Црадле“, десетине танкера недељно пролазе кроз илегалне прелазе између Ирака и Сирије у конвојима у пратњи америчких ратних авиона или хеликоптера.

Пастири у региону потврђују ове тврдње, наводећи да се сиријска нафта транспортује до војног места Ал-Харир у Ербилу, главног града регије Ирачки Курдистан, региону познатом као „средиште“ западних шпијунских агенција.

Кријумчарска операција наводно има за циљ да очува подручје америчког утицаја између Багдада и Дамаска, док истовремено гуши сиријску владу – и лишава најбројније сиријско становништво у области коју контролише Дамаск виталних ресурса као што су нафта, гас, пшеница, и лекови.

Раније ове године, сиријско министарство нафте објавило је саопштење у којем се наводи да америчка војска пљачка „66.000 барела нафте сваког дана“, што износи око 83 одсто дневне производње нафте у Сирији.

Оставите Коментар