Америчка веб-страница „Тхе Интерцепт“ објавила је да су ексклузивни документи и интервјуи с војним и цивилним званичницима открили нова сазнања.

Kако наводе, мали тимови америчких снага за специјалне операције тајно су ангажовани у посредничким ратовима у многим земљама Африке, Блиског истока и азијско-пацифичке регије.

Иако су „Тхе Интерцепт“ и други медији раније извештавали о томе да америчко Министарство одбране (Пентагон) користи тајни програм под називом „127е“, појашњава се у извештају, први пут се дошло до нових докумената, у складу са Законом о слободи приступа информацијама, који нуде прву службену потврду да је око 12 земаља укључено у програм „127 е“ у целом свету и да су амерички командоси извели најмање 23 операције у периоду између 2017. и 2020. године у склопу овог програма.

Бројне арапске земље

Портал наводи да је пензионисани генерал Џозеф Вотел, који је био на челу Kоманде за специјалне операције и Централне команде, потврдио да се антитерористичке операције у оквиру програма „127 е“, које досад нису биле откривене, проводе у Египту, Либану, Сирији и Јемену.

Други бивши високорангирани званичник Министарства одбране, који је желео да остане анониман јер је говорио о поверљивом програму, потврдио је да се ранија верзија програма „127 е“ спроводи у Ираку и Тунису.

Документи скрећу пажњу на главне тачке програма, као што је коришћење овлашћења да се омогући приступ подручјима света која су иначе недоступна чак и најелитнијим америчким трупама.

Портал наводи да документи и интервјуи пружају досад најдетаљнију слику нејасног тела надлежног за финансирање које америчким командосима омогућује спровођење антитерористичких операција преко страних и нерегуларних партнерских снага широм света.

Држање програма у тајности

„Тхе Интерцепт“ додаје да основне информације о тим мисијама, попут места где се спроводе, њихове учесталости и циљева, и страних снага на које се америчке снаге ослањају у њиховом извођењу, нису познате чак ни већини чланова релевантних конгресних одбора и кључном особљу Стејт департмента.

Вашингтон, у складу с овим програмом, може наоружавати, обучавати стране снаге и давати обавештајне податке страним снагама. Али за разлику од традиционалних иностраних програма помоћи, који су првенствено усмерени на изградњу домаћих капацитета, у овом програму се амерички партнери шаљу у мисије усмерене „против америчких непријатеља“ како би се постигли амерички циљеви.

Пензионисани генерали који добро познају програм „127 е“ кажу да је изузетно ефикасан у циљању милитантних група, док истовремено смањује ризике за америчке снаге.

Стручњаци кажу да употреба тела чија надлежност није позната изазива озбиљну забринутост по питању одговорности и надзора, и потенцијално крши Устав Сједињених Америчких Држава (САД).

Портал истиче да су овлашћења овог програма први пут била изложена великој пажњи након што су милитанти организације Исламска држава Ирака и Леванта (ИСИЛ) убили четири америчка војника из заседе у Нигеру 2017. године, а многи високорангирани сенатори су тврдили да мало знају о тамошњим америчким операцијама.

Лоши партнери

„Тхе Интерцепт“ наводи да је у својим и извештајима других који су раније објављивани документпвани напори овог програма у неколико афричких земаља, укључујући партнерство с озлоглашеном јединицом камерунске војске, које је потрајало дуго након што су њени чланови доведени у везу с масовним злочинима.

У извештају се наводи да је генерал Ричард Д. Kларк, командант специјалних операција, сведочио пред Kонгресом 2019. године да је програм „127 е“ директно довео до хапшења или убистава хиљада „терориста“, прекида „терористичких“ мрежа и активности, спречавања „терориста“ да имају широк распон деловања уз финансијски трошак који је само делић онога колико коштају други програми.

Партнерство с египатском и либанском војском

„Тхе Интерцепт“ појашњава да су неки документи добијени у складу са Законом о слободи приступа информацијама толико редиговани да је постало тешко идентификовати земље у којима је програм спроведен и снаге с којима је САД сарађивао. Међутим, показало се да постоји досад непознато партнерство с „Г2 Стрике Форце“, елитном специјалном јединицом либанских снага, које спроводе активности с америчким снагама против ИСИЛ-а и Ал Kаиде у Либану.

Документи такође показују да су америчке снаге ушле у партнерство с египатском војском како би циљале милитанте ИСИЛ-а на Синајском полуострву, али да америчке снаге нису пратиле своје египатске партнере у борбама, као што је уобичајено у другим афричким земљама.

Портал наводи да САД имају дугу историју помагања египатској и либанској војсци, али да коришћење египатских и либанских снага као посредника у америчким антитерористичким мисијама представља важан развој дешавања у односима између Вашингтона и две арапске земље.

Оставите Коментар