Британска влада издвојила је пет милиона фунти за програм повећања подршке Срба на Косову и Метохији приштинској влади, показала су документа до којих је дошао истраживачки новинар Кит Кларенберг.

Кларенберг се, у тексту за РТ под насловом „Процурели документи откривају сплетку Лондона да обезбеди потпуни разлаз Косова и Србије“, позива на документ „Јачање позитивног мира на Косову и Србији“, тврдећи да је у питању пројекат намењен за период од 2020. и 2022.

У документу се каже да је циљ постизање „друштвене промене на националном нивоу“, односно смањење тензија међу локалним становништвом и елиминисање сваког појма разлике међу њима.

Акценат је на укључивању младих на Косову као носиоца промена кроз разне активности и програме.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Од посебног интереса су, пише Кларенберг, млади који нису у могућности да емигрирају, па се претпоставља да ће због незапослености бити вољнији да се ангажују.

Ангажовани би били, како се даље наводи, и национални и регионални медији, као и инфлуенсери на друштвеним мрежама да би „промовисали алтернативне наративе“ и мобилисали младе да учествују у локалним пројектима.

Кларенберг помиње и посебне услове које организације и њихови запослени морају да испоштују приликом спровођења активности, уз потписивање уговора о чувању пословне тајне, као и информација које могу да пруже.

На тај начин би се, како констатује Кларенберг, одржао лажан привид у јавности да је у питању стриктно локална ствар, док би само извршиоци у самом врху били упознати са „скривеном руком Лондона“.

Оставите Коментар