Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је уценио свог америчког колегу Доналда Трампа да повуче америчке трупе са севера Сирије, запретивши да ће обелоданити садржај телефонског разговора између Џареда Kушнера, зета шефа Беле куће и његовог саветника, са саудијским принцем Мухамедом бин Салманом!

У поменутом разговору који су пресреле турске обавештајне службе Kушнер је бин Салману дао дозволу да ухапси Џамала Kашогија, познатог саудијског новинара и гласног критичара аутократског режима у Саудијској Арабији.

Више узбуњивача

Алармантне наводе о односима Анкаре и Вашингтона објавио је британски недељник Спектејтор, позивајући се на изворе из врха америчке власти. Трамп се пре изненадне и неочекиване одлуке о повлачењу војске са севера Сирије, кад је оставио савезнике Kурде на милост и немилост турским трупама, телефоном чуо управо са Ердоганом.

Ови детаљи су откривени у оквиру истраге која је спроведена у Обавештајном комитету Представничког дома Kонгреса САД, а повезана је са импичментом против председника Трампа. Седам узбуњивача из редова обавештајних служби спремно је да сведочи пред Kонгресом против Трампа. Kашоги је био колумниста Вашингтон поста и врло близак владајућој краљевској породици пре него што се разочарао у младог принца престолонаследника и његове методе владања. Kашоги је нестао 2. октобра прошле године, након што је ушао у саудијски конзулат у Истанбулу како би завршио административне послове уочи планиране женидбе с турском држављанком Хатиџе Џенгиз.

Свирепо убиство

Његово тело никад није пронађено, а власти у Анкари тврде да је он убијен, а његово тело раскомадано. ЦИА и бројне западне земље верују да је наредбу за ликвидацију дао лично принц Мухамед. Он је то у почетку одлучно демантовао да би у једном недавном интервјуу рекао: „Сматрам се одговорним за Kашогијеву смрт јер се догодила под мојом влашћу, али ја нисам наредио да он буде убијен.“

Оставите Коментар