Kако сазнајемо из кругова блиских врху владајуће црногорске Демократске партије социјалиста (ДПС), након примене бруталне полицијске силе над представницима легитимних власти Будве и окупљеним грађанима 17. јуна, у чему су, осим редовних полицијских снага, учествовали и припадници Специјалне антитерористичке јединице (САЈ), за ту прилику специјално допремљени из Подгорице у 10 комбија, дошло је до поновне ескалације сукоба између вишедеценијског диктатора и лидера ДПС Мила Ђукановића и црногорског премијера Душка Марковића. Наиме, Марковић се успротивио како полицијској бруталности у Будви, тако и примени силе над организаторима и учесницима литија и молебана за одбрану светиња Српске православне цркве (СПЦ), што је директно наредио Ђукановић.

Марковић је од своје дугогодишње блиске везе, директора Управе полиције (УП) Веселина Вељовића, са којим је у редовима ДПС означен као предводник утицајног тзв. мојковачког клана, затражио обуставу насиља над голоруким грађанима. Међутим, Вељовићу је очигледно блискост са Марковићем била мање битна од лојалности партијском шефу, па је његов захтев пренео Ђукановићу, који је након тога буквално плануо и напао Марковића због подривања режима изнутра.

Иначе, Марковићеви мотиви за поменуте поступке нису напрасно откривена наклоност према будванским властима, које долазе из странака које су на државном нивоу у опозицији, још мање према учесницима литија и молебана, већ настојање да се прикаже као заговорник мирних решења и демократских метода, првенствено пред званичницима САД и Велике Британије, чију подршку за преузимање власти очекује након што Ђукановић једном са те исте власти сиђе.

Свакако, нема потребе посебно објашњавати да у интересу свих слободољубивих грађана Црне Горе није да један представник криминогеног и однарођеног ДПС режима буде замењен другим, и да на тај начин буде само умивена његова фасада, већ да Црној Гори најзад, после више од 30 година, сване доласком на власт изворних патриотских снага, што ће, надамо се, и бити случај након предстојећих парламентарних избора.

--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here