Председнику и потпредседнику Удружења ветерана ОВK Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају продужен је данас притвор за још два месеца, одлуком трочланог судског већа суда у Хагу, пред којим ће им на јесен почети суђење поводом оптужби да су ометали поступке пред тим судом и застрашивали сведоке.

Судско веће сматра да је неопходно да обојица остану у притвору због опасности да ће поновити кривична дела као и да ће даље ометати поступак уколико би се нашли на слободи.

У одлуци о продужењу притвора у коју је Тањуг имао увид, веће наводи и да никакве мере које би им биле наметнуте уместо притвора не могу да отклоне поменуте ризике.

Суд је дао рокове за изјашњавање тужилаштва и одбране пред следећу одлуку о притвору, која ће бити донета крајем октобра.

Тужилаштво треба да се изјасни да ли тражи даље продужење притвора до 8. октобра, а одбрани је дато недељу дана више да се изјасни о томе.

Гуцати и Харадинај су у притвору у Хагу од хапшења 25. септембра 2020. на Kосову.

Оптужени су за непоштовање суда, ометање поступака и рада тужилаштва обелодањивањем идентитета сведока у процесима који се воде на том суду.

Припремно рочиште пред почетак суђења заказано је за 1. и 2. септембар пред судским већем Специјализованих већа Kосова са седиштем у Хагу.

Трочланим судским већем председаваће судија Чарлс Смит , а поред њега у већу ће бити и судије Kристоф Барт и Женел Метро, док је за резервног судију именован Фергал Гајинор, објавлено је на сајту Специјализованих већа Kосова.

Гуцатију и Харадинају ће почетак суђења бити накнадно заказан.

Они су оптужени да су од 7. до 25. септембра, на три конференције за штампу и другим скуповима који су се медијски преносили, као и даљим дистрибуирањем информација, неовлашћено открили информације заштићене Законом о Специјализованим већима, укључујући податке о извесним (потенцијалним) сведоцима на основу којих се може открити њихов идентитет.

Гуцати и Харадинај су (потенцијалним) сведоцима упућивали потцењивачке оптужбе и поруке и у више наврата изражавали намеру да саботирају рад Специјализованих већа.

Оптужени су у четири тачке за: ометање службених лица у вршењу службених дужност, застрашивање сведока током кривичног поступка, одмазду и повреду тајности поступка.

Оставите Коментар