Професор из Београда, Александар Кавчић, који живи и ради у Америци, добио је спор, заједно са својим тимом, против чувене компаније Marvel Technologies вредан чак 750 милиона долара, а део тог новца одлучио је да искористи за – набавку уџбеника основцима у Србији!

  • Основно образовање је обавезно, па и уџбеници треба да буду бесплатни – и то је идеја професора Александра Кавчића.

Професор Кавчић је Београђанин, ђак Математичке гимназије, докторирао је на Карнеги Мелон универзитету, а предавао је и на Харварду.

Његов патент – читач магнетских меморија – незаконито је користила глобална компанија Марвел.

Заправо, сваки пут када се, на пример, тражи неки видео на YouTube сајту, подаци се прочитају са неког диска управо методом професора Александра Кавчића.

Заједно са тимом других професора и истраживача он је тужио компанију Марвел и после вишегодишњег суђења добио спор и одштету – невероватних 750 милиона долара! То је заправо само део рекордне одштете за крађу интелектуалне својине у IT области у Америци, која је износила вртоглавих 1,17 милијарди долара!

Још 2012. године објављено је да је суд у Питсбургу пресудио у корист Карнеги Мелоун универзитета. Компанија Марвел је тад оптужена да је продала милијарде полупроводника користећи се технологијом направљеном на поменутом Универзитету, па су професору ментору Хосеу Маури, затим тадашњем студенту, а сад професору Александру Кавчићу, односно целом Универзитету морали да исплате чак 1,17 милијарди долара одштете за овај патент!

Нашем професору од тога је припало 750 милиона долара.

Судски процес је био као из холивудских филмова и дуг чак седам година, а резултовао је рекордном одштетом за крађу интелектуалне својине у IT области у Америци.

Током суђења компанија Марвел је тврдила да није користила технологију са овог Универзитета, те да је таква технологија постојала и раније и пре него што је Карнеги Мелоун Универзитет пријавио то као свој патент. Међутим, сви аргументи су им пали у воду и компанија је морала да плати велики цех.

Професор Кавчић данас путем своје Фондације жели да помогне да се у области образовања нешто промени на боље и у Србији. Фондација Алек Кавчић већ годинама донира рачунаре Математичкој гимназији у Београду. Али ту прича тек почиње. Следећи већи корак јесу бесплатни уџбеници за школарце у целој Србији!

  • Уџбеници морају бити бесплатни, то је тако у свим земљама, чак и у земљама запада. Чак ни у Америци – бастиону либералног капитализма, не постоји слободно тржиште уџбеника. Ми смо од тржишта уџбеника, од једне обавезе, направили слободно тржиште где се сада надмећу разни издавачи, ко ће више уџбеника да прода за основце. Пошто су сви ти уџбеници исти, генерално исти, одобрени од Министарства, једини начин да дође до диференцијације неког уџбеника у односу на други је корупција – истиче Александар Кавчић, инжењер и научник.
  • Једнократни трошак од милион евра вам даје све те уџбенике који се могу окачити на интернет. Зашто ми од тога правимо стомилионско тржиште од кога 50 милиона годишње страна фирма извуче из земље, а родитељи ове земље, држављани ове земље они су већ платили те уџбенике у виду Јавног предузећа „Завод за уџбенике – наводи Кавчић за РТС.

Ако све буде по плану, комплети књига за основну школу, који се већ пишу, биће доступни на интернету следеће школске године.

  • Коме се свиђа може да учи са ПДФ формата, да га скине, одштампа и то је читава идеја. Ово што фондација ради то би требало да буде и показатељ да то исто може и да уради и држава. Фондација је чак спремна да држави, уколико жели да преузме овај модел, једноставно препусти све ово – каже Кавчић.

Професор Кавчић зна да га не чека лак посао, али ако га подрже родитељи, наставници и синдикати, верује да то неће бити борба са ветрењачама.

Leave a Reply