Професор Средње стручне школе “Иван Ускоковић” у Подгорици Драгана Ковачевић послала је поруку ученицима друге године са смјера царина и шпедиција, којима је разредна, да им “не падне на памет да случајно улазе у ове шетње које се организују”, да ће “бити у великом проблему, уколико сазна да су учествовали”

Нови метод „застрашивања“ и покушаја да се литије „угуше“. Професори и директори школа, забрањују одласке на литије.

Наиме, како смо јуче објавили, директор бјелопољске Гимназије, издао је „наређење“ о неодласку на литије, пренијела је фб страница „Бјелопољске новости“, док данас Дан доноси причу о професорици Драгани Ковачевић, из Средње Стручне школе „Иван Усковковић“, одлази корак даље, те пријети, да уколико сазна да су ипак били, „имаће велики проблем“

Наиме, професорица Средње стручне школе “Иван Ускоковић” у Подгорици Драгана Ковачевић послала је поруку ученицима друге године са смјера царина и шпедиција, којима је разредна, да им “не падне на памет да случајно улазе у ове шетње које се организују”, да ће “бити у великом проблему, уколико сазна да су учествовали”.

Дан пише да је та порука изазвала реакције неких ђака и њихових родитеља. Ковачевићева је у изјави за Дан казала да она ништа не жели да забрани ученицима, али не жели да они изостају са наставе и да је родитељи зову плачући и питају гдје им је дијете јер није дошло из школе.

“Добро вече, омладино. Ово што ћу вам сада рећи је наређење са моје стране. Немојте да вам се деси да питате било којег колегу да вас пушта са часа, па каква год ситуација била. Ако дође до ситуације да вам је лоше и да баш морате, у том случају ћете обавијестити мене, педагошку службу и управу школе. Не желим да имам проблем било какве врсте, сви имате телефоне и сви сте у обавези, ако сте се послије школе задржали из неког оправданог разлога, да обавијестите родитеље о томе. Уколико не испоштујете наредбу, бићете санкционисани. О томе што нијесте дошли на претчас ћемо посебно попричати, оправдани су они ученици који су били одсутни цијели дан и три која су присуствовала часу. Такође, желим посебно да напоменем да вам не падне на памет да случајно улазите у ове шетње које се организују, дођем ли до каквог сазнања имаћете велики проблем. Поздрав, разредна”, написала је Ковачевићева ученицима.

Она је у тој поруци указала да им сугестију даје због безбједности.

“Ваша воља за кога сте, како ћете се понашати и шта ћете радити. У школи нема политичког, вјерског и националног изјашњавања. Ја сам поруку послала због ваше личне безбједности и напуштања наставе прије завршетка часа. Због овакве комуникације са разредном бићете кажњени укором пред искључење. Не желим од овог тренутка ниједан погрдни коментар, јер неће изаћи на добро”, навела је она у поруци.

Ковачевићева је у изјави за Дан казала да она ништа не жели да забрани ученицима, али не жели да они изостају из школе и да је родитељи зову плачуући и питају гдје им је дијете јер није дошло из школе.

“Мени као педагогу није дозвољено да дјецу убјеђујем у нешто или да им наређујем. Некада просвјетни радник мора бити строжи, али дјеци ништа не намећем. Ноћ прије слања те поруке коју помињете, позвао ме је један од родитеља да пита гдје су дјеца која су напустила часове. Они се њима нијесу јављали на телефон и то је изазвало велику забринутост. Тешко је да исконтролишем 30 дјеце и у школи, а не када напусте школско двориште”, објаснила је Ковачевићева.

Она је навела и да не дозвољава да се стварају било какве тензије међу дјецом на вјерској основи, те да школа није мјесто гдје треба да се расправља о тим стварима.

“Током сљедеће недјеље упознаћу родитеље са распоредом ученика, да знају до када су им обавезе у школи и да могу контролисати када долазе кући и да ли долазе одмах након школе”, рекла је она.

Боровинић: Никакво наређење не постоји

Директор Средње стручне школе “Иван Ускоковић” Жарко Боровинић казао је у изјави за Дан да ученицима никаква наређења нијесу упућивали, нити да постоји било каква одлука школе везана за учешће ученика на литијама.

“Никакво наређење није давано. Ученици током часова треба да су у школи и вјерујем да то нико не доводи у питање. Када се заврше часови, онда они и њихови родитељи доносе одлуке гдје ће ићи и шта ће радити”, поручио је Боровинић.

Вукићевић: Било је лако предвидјети да ће доћи до пријетњи и застрашивања

Било је лако предвидјети да ће бити оваквих случајева пријетњи и застрашивања. Јуче у Бијелом Пољу, данас у Подгорици, сјутра ко зна гдје, реаговао је Бошко Вукићевић, аналитичар.

Он је истакао да након мизерне интервенције посланика режимске партије, који је позвао просветну заједницу да брани тековине ДПС-а, очекивано су се одазвали разноразни полтрони и почели да пријете омладини која жели бити слободна.

Међутим, оно што поборници улизничке мисли својим скученим умовима не схватају је да управо таквим јадним покушајима застрашивања постижу контраефекат, оцјенио је Вукићевић и додао:

Рецимо, добио сам поуздане информације да већина професора Електротехничке школе у Подгорици редовно учествује на литијама. Такође, и огромна већина ученика исте школе шета на литијама, према процјенама мог извора – 20 од 30 ученика по одјељењу. А након пријетњи и застрашивања од стране понизних услужника диктаторског режима из редова наставног кадра – биће их још више. Слично је и у осталим школама. Знам да ће омладина коју помињем ово прочитати, па да их похвалим и поручим им да наставе да његују слободну мисао.
Диктаторски режим је на умору – уздизање слободне Црне Горе више нико не може зауставити! Наша слога биће пораз врагу, поручио је Вукићевић


Оставите Коментар