Након цурења амонијака у Пироту проглашена је ванредна ситуација.

Владан Васић, градоначелник Пирота и шеф Градског штаба за ванредне ситуције је на конференцији за медије рекао да је у том граду проглашена ванредна ситуација. Он је том приликом рекао да школе у понедељак неће радити, преноси Плус онлине.

На делу магистралне пруге Ниш – Димитровгад, измеђи Пирота и Станичења, ван насељеног подручја у 16.36 часова дошло је до превртања једне вагон-цистерне товарене амонијаком. Чак 51 особа је затражила медицинску помоћ због тровања амонијаком, од којих су две тешко повређене.

Пирот је након цурења велике количине амонијака из железничке композиције прекривен белим облаком, па се саветује да уколико се налазите у близини не излазите напоље и затворите прозоре, а уколико сте у возилима не палите климу. Ако се налазите на улици ставите маску или уђите у најближи објекат.

У железницкој композицији било је 20 вагона. Неколико вагона је исклизнуло из шина. Један вагон упао је у реку Нишаву, што је у конкакту воде, амонијака и ваздуха изазвало бурну хемијску реакцију. Полиција је блокирала ауто-пут, али и магистрални пут од Пирота ка Белој Паланци, а саобраћај се усмерава алтернативним путем преко места Понор.

Оставите Коментар