Бивша државна секретарка Дијана Хркаловић, којој се суди због трговине утицајем, у шокантној исповести за Објектив тешко је оптужила Небојшу Стефановића, бившег министра полиције, који сада води ресор одбране. Она је, по свему, кључни сведок против министра, а како тврди, Стефановић је лично штитио клан Вељка Беливука, заједно са Слободаном Миленковићем званим Мали Сента монтирао је аферу „Јовањица“, а стоји и иза прислушкивања председника Вучића.

Дијана Хркаловић говорила је и о судском процесу који је у току, односима с вођама навијача и многим другим стварима. Kако каже, од свега што је писано о њој 20 одсто су потпуне неистине и бесмислице, а у 80 одсто ствари треба само, уместо њеног имена, ставити име њеног некадашњег шефа Стефановића и то ће бити истина.

Према њеним речима, клан Вељка Беливука и Марка Миљковића штитио је лично Небојша Стефановић.

 • То је мој коначан закључак. Базиран на свим аргументима, свим процесима, свим сведочењима, на мом процесу и мојим посредним сазнањима. Беливуков клан штитио је Стефановић лично. Све док Вучић није сазнао за то и помножио их све нулом. Једино Стефановића Беливук није поменуо у исказу. Поновићу, ако Небојша Стефановић има амнезију, ја немам – рекла је Хркаловићева, подсећајући да се клан Веље Невоље временски највише уздигао у периоду између њеног одласка из МУП и одласка из МУП министра Стефановића.

Што се тиче „Јовањице“, изричита је да је све урађено да би се напаковало Андреју Вучићу, брату председника Србије. Kако објашњава, Небојша Стефановић није могао да поднесе Андреја и на све начине се трудио да му нешто намести и загорча живот.

 • У случају „Јовањица“ примењен је исти модус операнди као код прислушкивања. Ево даћу неколико примера из којих се јасно види како је то напаковано и незаконито рађено. Иако нисам тада била у МУП, ово ћу са стручног становишта да размонтирам. А све су монтирали Небојша Стефановић и Слободан Миленковић Сента у договору са страним службама. Уплетоше Андреја ни кривог ни дужног – испричала је Хркаловићева и наставила:
 • Пример, ви сте на оперативној обради МУП, а да бисте били на мерама слушања, не мора да значи да сте криминалац, већ неки оперативац добије оперативна сазнања да чините неко кривично дело. Отвори се оперативна обрада да би се та сазнања потврдила или одбацила. Ако се потврде, онда вас хапсе и покреће се истрага. Ако не, оперативна обрада се затвори и обустави. Ако дође до хапшења, договорим се с тужиоцем и судијом, ако ћу у петак да вас хапсим, наредба за претрес мора се дати најкасније у четвртак, треба и пре, али најкасније тада. А онда да не побегнете, покреће се тајна пратња, неки дан раније, да се осигурам да сте ту. Е сад, видите овде, код хапшења Kолувије (Предраг Kолувија, првоосумњичени у афери „Јовањица“, прим. аут.) наредба за претрес добијена је тек сутрадан, дан након хапшења. Дакле, јасно је да није ни било оперативне обраде. А шта онда траже на ауто-путу и што баш они из београдске полиције иако се све дешава ван територије њихове надлежности. И онда га противправно задрже и тек после много више од четири сата, што је рок за задржавање неког у својству грађанина, накнадно добијају наредбу и све друго.

Хркаловићева је навела и да су један од доказа да је све паковано Kолувијини телефони:

 • Рекли су да су телефони били код њега, лагали су тужиоца да је било тако. То није тачно. Одмах су му их узели. Па како је онда Kолувија наводно могао да зове Андреја. Ево вам доказ један кроз један да телефони нису били код Kолувије. Један од тих телефона има опцију да постоји могућност од 10 покушаја да се уђе у њега, да се укуца шифра, ако не, сам се уништи. А заустављено је на осмом покушају. Зашто? Сента Миленковић каже: „То је Kолувија сам хтео да уништи телефон“. Он да је сам то хтео, не би стао на осмом покушају. А могао је и физички да уништи апарат и то је то. Заустављено је, дакле, на осмом покушају јер је оперативац покушавао да га откључа и онда је стао да не би сагорео телефон.

Могућ је фактор стране службе

Дијана Хркаловић током емисије запитала је како Стефановића није срамота и да ли има образ?

 • Има ли осећај за срамоту? Вучић га је измислио, он није постојао на мапи, дугује му све у животу. Вучић има велико срце, лако прашта, неки мисле да то могу да злоупотребе. Моћ је Стефановићу ударила у главу, ту су глад за новцем, сујета, комплекс ниже вредности. Починио је оцеубиство. Врло је могућ и фактор стране службе. Немам директна сазнања, али, према неким елементима које видим, поклањам веру тврдњи да је рађено у сарадњи са страним службама.

Миленковић сада ради с дрогом

Дијана Хркаловић изнела је тешке оптужбе на рачун Слободана Миленковића Малог Сенте и по другим основама:

 • Занимљива су моја сазнања о томе шта Миленковић ради ових дана. Живим повучено, али разне информације дођу до мене. Чујем да он већ неко време ради дрогу. Овде чисти, овде ради. Засад су то још штура сазнања, али нису некредибилна.

Видела сам му зло у очима

Дијана Хркаловић осврнула се на последње гостовање које је Стефановић имао на једној ТВ.

 • Било је то пре неколико недеља. Видела сам му очи, знам какве су биле раније, какве су сада. Сад сам видела суво непатворено зло. То је оцеубица. Последњих неколико година се драстично променио. Испао је нечовек, злоупотребио нас, мене и још његових сарадника. Да не кажем, у животу ми је и помогао, хвала му на томе. Ја сам била везана за њега, био ми је драг, сажаљива сам, све време сам мислила да ради у интересу државе, да о свему обавештава председника Вучића.

И иза прислушкивања председника Србије Александра Вучића и чланова његове породице стоји Небојша Стефановић, тврди Дијана Хркаловић. Kако каже, њен тадашњи шеф у МУП лично је читао све транскрипте прислушкиваних разговора.

 • Имала сам сазнања о томе. Сада хоћу коначно да се чује истина, да је ја изговорим, са свим детаљима. Било је тако како ћу рећи и никако другачије. Ово ми је много тешка тема. Ово ми је приоритет да објасним. Небојша Стефановић је остваривао неовлашћен увид у садржај телефонске комуникације Вучића и чланова његове породице. Да, читао је неовлашћено транскрипте. Није предузео контраобавештајну заштиту, никакве мере. А то није било једном, већ 658 пута. У већини случајева мере су увођене према неким лицима потпуно бесмислено. И све је настављено после свега, није укинуто – објашњава Хркаловићева.

Некадашња државна секретарка наводи да не бежи од одговорности.

 • Постоји и моја одговорност. У томе што сам све време ствари посматрала из сопствене перспективе. Сматрам да сам лојална и никад не бих изневерила и било ми је нелогично да Стефановић било шта ради мимо Вучићевог знања. Било ми је незамисливо да би неко ко толико дугује Вучићу помислио, а камоли спровео у дело тако нешто. Требало је да позовем председника и питам да ли вас је Стефановић обавестио. Све време мислим да га он обавештава и спроводи контраобавештајну заштиту по закону. Моја грешка. Много времена сам размишљала у Централном затвору о томе – прича Хркаловићева и наставља:
 • А Стефановић се стално мени касније представљао као жртва неправедних оптужби. Тек кад смо прекинули контакт добила сам јасну слику, у затвору сам је послагала и себи рекла: „Дијана, која си ти будала“. Појела ме грижа савести и зато желим да се све разјасни и чује истина. И о мојој улози и о улози тог човека. Не бих волела да му председник опрости. За мене је то неопростиво, нема оправдања.

Што се тиче праћења чланова породице Вучић, Хркаловићева каже да о томе нема директна сазнања, али…

 • Ако ме питате за мишљење, где има прислушкивања, ту има свега. Ако је то радио, шта је све још радио? Стефановић није био само случајни читалац, тражио је да му се ти транскрипти достављају. Ми око њега смо мислили да је то део договора, да је Вучић обавештен, упозорен. Ја тек касније сазнајем да ништа није предузето, да су те мере настављене, да он Вучића није ништа обавестио – рекла је Дијана Хркаловић.

На питање зашто је променила адвоката и ангажовала партијског колегу Владимира Ђукановића Хркаловићева је одговорила:

 • Ђукановића познајем 14 година, у странци смо заједно све време. Мислим да је врхунски правник и, пре свега, исправан човек. Адвоката сам променила због поверења, мој живот је у питању, само у њега сам имала апсолутно поверење.

Шта тачно да кажем против Вучића. Он је генијалан. Осећам према њему дивљење, поштовање. Он је препоштен, шта да кажем против њега. Писали су да ћу ја нешто против њега да кажем. А немам шта. Тај човек ми једини од свих људи ништа није тражио, каже Дијана Хркаловић.

У јануару сам видела наводе о угрожености председника Вучића од Звицера и сарадника. Била сам ужасно забринута, рекла је Хркаловићева и објаснила и зашто:

 • Моја сазнања о Звицеру су сурово кредибилна. То је била најозбиљнија претња.

Kако каже Дијана Хркаловић, Вељу Невољу презире:

 • Презирем њега, а сигурно и он мене. Тај презир не траје годину дана, већ шест година, све то мање-више до новембра 2019, али тада је убијен Kића Марковић, вођа једне фракције гробара, мој дугогодишњи пријатељ. Признајем, имала сам тада потпуни нервни слом. Знам да се то убиство Беливуку не ставља званично на терет, али нико ме неће уверити да он то није организовао и извршио.

Што се тиче Салета Мутавог, Хркаловићева тврди да га не познаје и да су све приче о било каквом њиховом односу нетачне.

Оставите Коментар