Министар за иновације Ненад Поповић изјавио је данас за Танјуг да ће руска вакцина против корона вируса „Спутњик В“ (Sputnik V) почети да се производи у Србији, на Институту „Торлак“ до 20. маја.

То је, како је рекао, потврђено данас на састанку у Москви са његовим руским колегом, министром индустирије и трговине Денисом Мантуровим, на којој је потврђена мапа пута за организацију производње руске вакцине у Србији.

„На тај начин, Србија ће бити прва земља у Европи која ће производити руску вакцину и моћи да је извози по целој Европи“, нагласио је Поповић.

Министар је рекао да су у изради мапе пута учествовали најкомпетентнији институти из Русије, пре свих, „Гамалеја“, Институту који је створио вакцину „Спутњик Вe“, те Руски фонд директних инвестиција, руско Министарство индустрије и трговине и фабрика „Гемеријум“, из Владимирске области из које Србија данас добија највећи број вакцина.

„Када је реч о количинама, ово је прва фаза, у којој ће бити произведено четири милиона вакцина“, рекао је Поповић.

На састанку председника Александра Вучића и заменика председника руске Владе Јурија Борисова, 15. фебруара у Београду, издат је налог да се у року од месец дана припреми Мапа пута за успостављање производње руске вакцине у Србији.

„Урадили смо то и пре задатог рока“, рекао је Поповић.

Он је навео и да ће до краја марта бити потписан Споразум о трансферу технологија са руским партнерима, а до 16. априла у Србију би требало би да стигну мање количине супстанце од које ће бити направљене валидационе серије вакцине у Институту „Торлак“.

„Ове валидационе серије, у року од неколико дана, биће послате назад у Русију на анализу коју спроводи реномирани Институт ’Гамалеја‘“, објашњава Поповић.

То испитивање, појашњава, траје 21 дан, а после потврде њихове исправности, руска страна започиње регуларну испоруку већих количина супстанце која се користи за производњу вакцина у Србији.

Поповић је истакао да „прва фаза“ производње руске вакцине у Србији подразумева транспорт супстанце, пуњење бочица у складу са највишим технолошким стандардима, паковање и дистрибуцију вакцина у Србији и региону.

„Након успостављања прве фазе производње, започињемо израду Студије изводљивости о производњи у такозваном пуном циклусу, која подразумева производњу супстанце у Србији. То ће захтевати набавку сложене технолошке опреме и проширење производних капацитета ’Торлака‘, али верујемо да производња у пуном циклусу може да буде започета до краја ове године“, рекао је Поповић.

Он је захвалио руским партнерима на помоћи у локализацији производње вакцине „Спутњик Ве“ у Србији.

„Ово је историјски тренутак за Србију. Уз помоћ наше руске браће обнављамо српски суверенитет у производњи вакцина, у чему је наша земља некада била један од лидера у Европи“, рекао је Поповић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here