Европска унија више не сматра Хуана Гваида за привременог председника Венецуеле, иако га наводе као „привилегованог саговорника“.

Иако је Европски парламент прошле недеље донео резолуцију којом упућује владе земаља ЕУ да третирају Гваида као шефа државе, заједничко саопштење чланица наводи да је Гваидо „део демократске опозиције“ у Венецуели, преноси Ројтерс.

„ЕУ понавља позив… за слободу и сигурност свих политичких опонената, посебно представника опозиционих партија изабраних у скупштину 2015. године и посебно Хуана Гваида“, саопштено је после састанка министара спољних послова земаља ЕУ.

Прошле недеље Хуан Гваидо се захвалио Европском парламенту што га признаје као председника венецуеланске скупштине, наводећи да су избори одржани 2020. били непоштени.

Међутим, ЕУ је престала да га наводи као „привременог председника“, пошто му је раније овог месеца истекао мандат председника скупштине.

ЕУ је, после позива из Вашингтона, признала Гваида као председника Венецуеле у јануару 2019. године, будући да се као председавајући парламента прогласио за привременог председника државе, тврдећи да су председнички избори из 2018. били нерегуларни.

Док је администрација Доналда Трампа неуспешно покушавала да изврши притисак на међународну заједницу како би Николас Мадуро био смењен, нова америчка власт Џоа Бајдена најавила је да је вољна да преговара са Мадуром како би се окончала политичка и економска криза. Бајденова администрација најавила је да неће тражити Мадурову оставку као предуслов за укидање америчких санкција.

Оставите Коментар