Заменик градоначелника Горан Весић најавио је пројекат нове зграде на платоу код Храма светог Саве, где ће бити седиште патријарха и Светог Синода и требало би да заузме централно место овог платоа, када реконструкција буде завршена.

Фото: Танјуг/Раде Прелић
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Весић је гостујући на Радију Слово љубве рекао да је у договору са патријархом Иринејом ангажован тим архитеката који ће радити на уређењу тог платоа.

„Храм мора да буде централно место на том платоу, односно све стазе треба да воде ка њему. У оквиру комплетне реконструкције платоа радиће се и пројекат нове зграде у којем ће бити седиште патријарха и Светог синода, тако да ће све бити јединствена целина. Природно је да седиште патријарха буде поред Храма Светог Саве и да ово место постане саборно место наше цркве и реално, нашег народа“, рекао је Весић.

Говорећи о уређењу платоа испред Цркве светог Марка, Весић је и рекао да ту није крај радова и уређења тог дела центра Београда.

И о томе се, каже, разговара са Црквом, јер парцеле око тог објекта су црквено земљиште, а иза је и Руска црква.

„Разговарао сам са оцем Тарасијевим и представницима Московске патријаршије о томе. Они хоће да ураде један духовни центар, где ће бити места и за свештенике и људе који долазе, али ће постојати и могућности да на том месту људи виде историју руске миграције у Србији, која није неважна и која је део наше историје“, рекао је Весић.

Посебно је истакао да ће у близини Цркве Светог Марка бити подигнут споменик патријарху Павлу, а одлука о томе је у градском парламенту донета крајем јуна.

Изабран је, додао је, Одбор за подизање споменика на челу са генералним секретаром Председника Републике Николом Селаковићем.

Весић је рекао да је потпуно природно да председник Србије Александар Вучић иницира подизање споменика оснивачу српске државе Стефану Немањи.

„Спровели смо међународни конкурс на којем је победио руски вајар Александар Рукавишњиков. Споменик ће бити огроман, висок преко 20 метара, а налазиће се на Савском тргу. Зграда железничке станице биће реконструисана и постаће Музеј историје Србије. Верујем да ће одлука да Стефан Немања добије споменик подстаћи расправу о важности наших средњовековних владара у друштву“, навео је Весић.

Најавио је и подизање споменика Стефану Лазаревићу, који има своје обележје на Калемегдану, али, каже, то није прави споменик.

„Он је Београд прогласио главним градом и на крају крајева био први градоначелник Београда“, подсетио је заменик градоначелника.

Када је у питању Закон о Старом сајмишту, Весић је рекао да ће он омогућити брзо и ефикасно решавање имовинско-правних односа, што ће бити увод у расписивање тендера за израду пројекта „Меморијални центар Старо сајмиште“.

Извор: Танјуг / rts.rs