У данима када је борба против пандемије коронавируса и њених очекиваних последица, првенствено на пољу економије, главна тема у свим државама региона, па тако и у Црној Гори, пажњу црногорске јавности су привукле вести о променама у редовима Управе полиције (УП) Црне Горе. Наиме, у склопу ових промена, за начелника Центра безбедности у Беранама, граду већински насељеном Србима и једном од најјачих упоришта просрпске опозиције, постављен је Дарко Ћорац, досадашњи начелник Центра безбедности Будва. Иначе, иако пореклом Беранац, Ћорац никада није био радно ангажован на подручју ове општине, већ је своју каријеру градио најпре у Пљевљима, а затим у Будви.

Реч је о човеку од поверења директора УП Веселина Вељовића, али и једне од “сивих еминенција” црногорских полицијско-безбедносних структура, некадашњег шефа обезбеђења апсолутног господара Црне Горе Мила Ђукановића, Љубише Мијатовића, који је у актуелном периоду испред Ђукановићеве Демократске партије социјалиста (ДПС) задужен за координацију активности на подручјима општина Беране, Рожаје, Андријевица, Плав, Гусиње и Петњица, превасходно у контексту предстојећих парламентарних избора, који би требало да буду одржани до краја године. Ваља указати и на претпоставке добро обавештених кругова блиских врху црногорских политичких и безбедносних структура да блискост Ћорца и Мијатовића, осим заједничког порекла, има везе и са активностима на подручју Будве, где је Мијатовић, у периоду док је Ћорац обављао функцију шефа локалног Центра безбедности, био сувласник једног од казина.

Пошто је Беране град из којег су у протеклом периоду покренуте неке од највеличанственијих литија у знак протеста против усвајања накарадног тзв. Закона о слободи вероисповести и покушаја Ђукановићевог режима да овај паралегални акт искористи за отмицу вековних светиња Српске православне цркве (СПЦ), укључујући беранске Ђурђеве Ступове, евидентно је да је реч о покушају да се, добро познатом и у више наврата потврђеном синергијом политике и полиције, уочи поменутих избора изврши притисак на српску заједницу. У том контексту, како смо сазнали, упркос блискости са некадашњим високим функционером Агенције за националну безбедност (АНБ) а сада Вељовићевим помоћником Зораном Лазовићем, али и са Ђукановићем лично, Ћорчевом претходнику на челу Центра безбедности Беране Миодрагу Божовићу озбиљно је замерено на попустљивом ставу према литијама и молебанима, због чега је смењен, а потом и деградиран именовањем за главног полицијског инспектора у Сектору граничне полиције.

Са друге стране, Ћорац важи за човека који бескомпромисно извршава наређења својих надређених, што би, једном када опасност од пандемије прође и живот се врати у нормалне токове, те се обнове протестне шетње, литије и молебани, могло да резултира далеко оштријим поступањем полицијских органа према њиховим организаторима и учесницима на подручју Берана.

Да ли кадровске промене у УП и именовање Ћорца имају везе управо са тим, или се ради само о рефлексијама сукоба појединих утицајних група унутар ДПС, постаће јасније у наредном периоду.

--

Leave a Reply