Да сам тада знао ко је он и у шта ће се претворити… сада бих дао све да вратим тих пет минута, говорио је Хенри Тенди.

Био је 14. новембар 1940. године и Хенри Тенди се 10 сати пробијао кроз запаљене куће, спасавао жртве од вихора рата и мислио се: “Ја сам све ово могао да спречим”.

Тенди је рођен у Енглеској 1891. године, а у Првом светском рату се истакао у борбама и за свој допринос добио многе медаље. Само неколико дана пре Божића 1918, краљ Џорџ му је уручио крст краљице Викторије за исказану храброст. Kада је напустио војску преселио се у Kовентри где је касније дочекао и Други светски рат.

Тог 14. новембра, 11 сати су падале бомбе свуда наоколо, и када се све смирило, Хенри се присетио да је неколико година раније ОН пустио Адолфа Хитлера да живи.

Наиме, током Првог светског рата, Хенри је на нишану држао једног рањеног немачког војника који је покушавао да побегне са француског ратишта.Погледи су им се срели и Хенри је спустио пиштољ, а рањеник је климнуо главом у знак захвалности пре него што је отишао.Тенди га је поштедео јер му је било жао да пуца у рањеника. И тај тренутак сажаљења је утицао на даљи ток историје.

“Да сам тада знао ко је он и у шта ће се претворити… сада бих дао све да вратим тих пет минута”, каже Хенри.

Читавих 20 година он није имао представу да је пропустио да убије човека који ће деценију каснију Европу, али и цео свет завити у црно. Међутим, 1938. године добио је позив од премијера Чемберлена који се управо вратио са неуспешног састанка на коме су покушавали да убеде Хитлера да одустане од рата.

Невероватно, Хитлер је Тендија препознао на једној слици из Првог светског рата. Рекао је Чемберлену: “Тај човек је био толико близу да ме убије да сам мислио да више никада нећу видети Немачку, али само провиђење ме је спасло”.
Хитлер је чак поручио Чемберлену да поздрави Тендија и да му се још једном захвали.

Тада је вероватно и зазвонио Тендијев телефон, али шта је тачно причао са Чемберленом остало је тајна. Хенри је преминуо у Kовентрију 1977. у 86. години.

Лајкујте, поделите или пошаљите текст Вашим пријатељима!