Међу вредностима и уметничка дела Kаравађа, Ботичелија и Рафаела.

Испод средњевековног пољског замка могло би бити сакривено на десетине тона нацистичког злата, преноси британски портал „Дејли мејл“, позивајуц́и се на истраживаче пољско-немачког фонда „Шлески мост“.

Реч је о 28 тона злата, које је вероватно сакривено на територији замка Хохберг у Вроцлаву. Наводи се да би ту могле бити сакривене и драгоцености богатих Пољака, које су морали да предају Хитлеровим јединицама СС-а услед напредовања Црвене армије 1945. године.

Стручњаци сматрају да су дошли до информација о тајном месту са драгоценостима проучавајуц́и дневник официра СС-а. Дневник је написао Егон Оленхауер, коме је Хитлер наредио да сакрије нацистичко благо. Сматра се да је официр Трец́ег рајха сакрио 260 камиона различитих вредних ствари. У његовом дневнику говори се о 11 места на којима би благо могло бити сакривено.

Ако су претпоставке истраживача истините, у Пољској би могле бити закопане драгоцености у вредности до 1,25 милијарди фунти (око 1,3 милијарде евра). Међутим, научници још нису добили дозволу за ископавање скровишта, што отежава планирање. Представници фонда тврде да су вец́ добили прелиминарно одобрење за спровођење радова од власника замка.

Дневник Егона Оленхауера је постао познат 2018. године. Према тврдњама истраживача, када је Црвена армија почела офанзиву, Хитлер је наводно наредио да се камиони препуни драгоцености сакрију у Шлеској. Истиче се да је, између осталог, реч о скоро 30 тона злата и уметничким делима Kаравађа, Ботичелија и Рафаела. Рукопис је чуван у једној од немачких религиозних организација, која се сматра масонском ложом.

--

Leave a Reply