Покушај „обојене револуције“ попут оне у Украјини и Кијеву на острву за сада није прошао. Пре свега захваљујући брзој реакцији кубанских власти. Ипак, Хавана страхује да се неће све завршити са протестима, већ да Амери спремају војну интервенцију.

Позиви на хуманитарну интервенцију на Куби, који су се појавили на друштвеним мрежама, могу отворити врата војној интервенцији Сједињених Америчких Држава, сматра министар спољних послова Кубе Бруно Родригез.

  • Молити за хуманитарну интервенцију на Куби, значи молити за војну интервенцију САД – рекао је Родригез.

Министар је истакао да је влада САД крива за инциденте од 11. јула.

  • Кривим владу САД за директну умешаност и сматрам их одговорним за инциденте који су се догодили 11. јула. Она ће бити одговорна и за њихове последице – изјавио је министар спољних послова Кубе.

Подсетимо, први велики протести су се догодили 11. јула у десет административних јединица Кубе, у којима је учествовало на хиљаде људи. Захтеви протестаната су „одржавање слободних избора“ и решавање социјалних проблема. То су биле највеће демонстрације на острву у последњих скоро 30 година.

Присталице владе и комуниста су након позива председника изашли на улице и организовали окупљања у кубанским градовима.

Како је објавио лист кубанске комунистичке партије „Granma“, протекле ноћи је током протеста погинуо мушкарац од 36 година, велики број је повређен, међу којима су и припадници полиције

Демонстрације, које су ретке на Куби, дешавају се у тренутку док земља бележи рекордни број заражених вирусом.

Покушај „обојене револуције“ попут оне у Украјини и Кијеву на острву за сада није прошао. Пре свега захваљујући брзој реакцији кубанских власти.

Сви телевизијски канали су прекинули редовни програм емитујући обраћање председника Дијаза-Канела који је рекао да ће „дестабилизација земље“ наићи на „револуционарни одговор“.

  • Издато је наређење за борбу – рекао је на крају свог обраћања.
  • Револуционари треба да буду на улици. Позивамо све револуционаре у земљи, све комунисте, да изађу на улице где се догађају те провокације… и да се суоче са њима на одлучан, чврст и храбар начин – рекао је Диаз-Канел.

Догађаји на Куби личе на оне у Украјини, које су обележили протести на тргу Мајдан у Кијеву, када је десетине хиљада грађана захтевало смену легалног председника Виктора Јануковича, који је на крају одступио и отишао у Москву.

Касније је откривено да су иза „украјинског мајдана“ стајале западне обавештајне агенције и САД!

Епилог је познат, земља је у расулу, Крим се присајединио Русији, а проруски регион Донбас води отворени рат са званичним Кијевом.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар