Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је данас да се Београд убрзано развија, да је усвојен рекордан буџет Града од 1,2 милијарду евра, да ће просечна плата до краја године бити близу 600 евра, као и да је незапосленост 7,7 одсто, са тенденцијом даљег пада.

Он је указао да је Скупштина града Београда усвојила највећи буџет у историји који износи 1,2 милијарде евра, подсетивши да је тај буџет 2013. године износио свега 560 милиона евра.

„То само говори колико се Београд убрзано развија. До краја године ће просечна плата у Београду бити близу 600 евра, док је 2013. године била 465 евра. Последњег дана октобра је у престоници било 7,7 одсто незапослених, док је тај број пре шест година износио 25 одсто, док су дугови у истом периоду – на буџет од 560 милиона евра били 1,2 милијарду евра. Данас на буџет од 1,2 милијарду евра дуговање је 353 милиона евра, укљчујући и два нова кредита. Једног од 35 милиона евра за изградњу канализације на левој обали Дунава и другог од 30 милиона евра за нове градске аутобусе. Ти подаци, као и 352 крана и 4.000 градилишта у Београду, указују на констатан развој и одговорну политику ове градске власти, а која је део политике Републике Србије“, указао је Весић за тв Пинк.

Он је истакао да Град Београд води одговорну политику према запосленима у јавном сектору, подсетивши да је Влада Србије подигла њихове зараде за 8, 9 и 10 одсто.

„Такође другу годину за редом Град исплаћује солидарну помоћ свим запосленима у јавним предузећима и у Градској управи у износу од 41. 800 динара. Постигнут је и договор са Владом Србије и синдикатима да се наредне године исплати регрес запосленима у јавном сектору који ће бити око 33.000 динара. Трудимо се да на најбољи начин заштитимо стандард запослених. Подсетићу да је просечна плата возача у Градском сабраћајном предузећу у марту 2013. година била мања од 49.000 динара, а да ће од јануара та зарада бити скоро 71.000 динара“, указао је заменик градоначелника.

Поводом најаве прекида забране запошљавања у јавном сектору, Весић је рекао да је претходних година таква мера била неопходна.

„У међувремену је велики број запослених отишао у заслужену пензију, други су отишли на друга радна места, и сада је неопходно освежити јавни сектор са млађим људима, како би Управа могла да функционише.

Важно је, такође да запослени у Управи буду добро плаћени и стимулисани због чега ће Град од наредне године кренути у изградњу станова за њене запослене по цени која није тржишна. На тај начин желимо да стимулишемо стручњаке да остану, јер нам требају такви људи да би Управа успешно функционисала“, закључио је Весић, пренео је градски Секретаријат за информисање.

--

Leave a Reply